Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 23 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

OMT komt weer met advies: ‘Naleven coronamaatregelen werkt beter dan nieuwe regels’

Het is volgens de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) vooral belangrijk dat de geldende coronamaatregelen beter worden opgevolgd. Ook spreekt men zich uit over 2G en het eventueel sluiten van scholen.

„Verbeterde naleving van de bestaande maatregelen” werkt beter in het verminderen van het aantal contacten – en daarmee besmettingen – dan nieuwe maatregelen, vindt het OMT. De experts schrijven dat in hun jongste advies aan het kabinet. Ook demissionair premier Mark Rutte kwam gisteren met een waarschuwing over de bestaande coronamaatregelen.

„Opvolging van de basisregels is dé wijze om te voorkomen dat striktere maatregelen bovenop de bestaande, tot aan zelfs een mogelijke lockdown nodig zullen zijn in de komende winterperiode”, schrijven de benoemde experts. „In de huidige situatie van viruscirculatie geldt dit voor zowel de niet-gevaccineerde als de gevaccineerde personen.”

OMT over boostervaccinaties en horeca

Voor de wat langere termijn (komende weken en maanden) kan „het aanzienlijk versnellen van de boostervaccinaties voor 60-plussers” vooral soelaas bieden. Ook moet het kabinet blijven proberen meer mensen een prik te laten halen. „Op de lange termijn biedt vooralsnog alleen een hoge immuniteit onder de bevolking bescherming tegen optreden van steeds weer nieuwe infectiegolven”, schrijft het OMT.

De deskundigen hebben zich ook gebogen over een plan van de horeca-sector om kroegen en restaurants ook na 20.00 uur open te laten, maar na dat tijdstip geen nieuwe bezoekers meer binnen te laten. „Omdat het risico op besmetting ook afhankelijk is van de contactduur tussen de bezoekers en de intensiteit van het contact, zal door het voorstel het aantal besmettingen toenemen.”

OMT: ‘2G kan aantal besmettingen halveren’

Een 2G-systeem, waarbij mensen genezen of gevaccineerd moeten zijn om toegang te krijgen tot bepaalde plekken, kan het aantal besmettingen op deze locaties halveren ten opzichte van 3G. Met 3G mogen ook ongevaccineerden met een negatieve test naar binnen. Het OMT stuurde daarover een berekening naar het kabinet, hoewel er volgens de deskundigen nog grote onzekerheden aan kleven. Over 2G heeft het kabinet gisteren een brief naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van de besmettingen op die locaties, ligt bij 2G zo’n 82 procent lager dan bij 3G, berekende het OMT. Een systeem waarbij iedereen moet bewijzen een negatieve testuitslag te hebben (1G), vermindert zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames met 35 procent. Het allerbeste werkt een systeem waarbij alleen gevaccineerde of genezen mensen worden toegelaten mét een negatieve testuitslag. Dat vermindert het aantal besmettingen met 79 procent en zorgt voor 93 procent minder ziekenhuisopnames ten opzichte van het huidige 3G-systeem.

‘Maatregelen op scholen voorlopig vermijden’

Strengere regels voor scholen wil het OMT het liefst vermijden, ondanks het oplopende aantal besmettingen onder kinderen. Wel vindt het Outbreak Management Team het belangrijk de situatie op scholen nauwlettend te volgen, om te kijken of kinderen niet te veel andere leeftijdsgroepen aansteken.

Mogelijk zijn er dan „toch aanvullende maatregelen” nodig op scholen, staat in het OMT-advies. Het kabinet had het deskundigenteam gevraagd naar advies over het basis- en voortgezet onderwijs omdat veel scholen recent klassen naar huis moesten sturen wegens besmettingen. Het OMT ziet ook dat vooral kinderen jonger dan 12 „na de herfstvakantie vaker dan voorheen in uitbraken en clusters van coronagevallen betrokken zijn”.

Maar er is steeds meer bewijs voor schade aan de ontwikkeling van kinderen die niet naar school kunnen om lessen te volgen. Daarom adviseert het OMT voorlopig nog geen nieuwe maatregelen voor schoolkinderen. Overigens is het wel belangrijk dat ook basisschoolleraren thuisblijven als ze snotteren of andere corona-gerelateerde klachten hebben en zich laten testen, aldus het OMT. Kinderen moeten in quarantaine „als een huisgenoot of overig nauw contact positief getest is”.

Achter de schermen: hoe ga je om met het heringevoerde thuiswerkadvies?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OMT komt weer met advies: ‘Naleven coronamaatregelen werkt beter dan nieuwe regels’
Sluiten