Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 26 nov 2021

RIVM: kunnen coronamutatie niet buiten de deur houden, wel vertragen

De nieuwe, vermoedelijk besmettelijkere coronamutatie die in Afrika gesignaleerd is, kunnen we waarschijnlijk niet buiten de deur houden. Dit zegt viroloog Chantal Reusken van het RIVM. „Wat we kunnen doen is zo veel mogelijk vertragen.”

Omdat de verspreiding van nieuwe varianten tot dusver nooit beperkt is gebleven tot een bepaald gebied, is de kans klein dat dit nu wel gebeurt.

Mogelijke besmettingen in België

De nieuwe variant van het virus komt al akelig dichtbij. België onderzoekt vandaag twee mogelijke besmettingen van de B.1.1.529-variant.  Bij een van deze besmettingen is in ieder geval al vastgesteld dat het inderdaad om de nieuwe variant gaat. Dat is de eerste melding van een besmetting met de B1.1.529 mutatie in Europa. De Belgische huisviroloog Marc van Ranst zei eerder vandaag al: „Het nuchtere feit is dat deze variant waarschijnlijk reeds in heel beperkte mate aanwezig is in Europa. Het kan bijna niet anders.”

Reusken van het RIVM deelt die mening dus. Volgens haar zijn de eerste signalen uit Afrika „alarmerend”. De variant lijkt besmettelijker. „Dat zien we zowel aan de genetische code van deze variant als aan het snel stijgende aantal besmettingen in de regio.” Het is evengoed afwachten of de variant eenmaal in Nederland hetzelfde effect zal hebben. „Dat is altijd lastig te duiden op basis van data uit een ander gebied.” Zo is bijvoorbeeld de vaccinatiegraad in zuidelijk Afrika een stuk lager dan hier, en dat kan ook invloed hebben op de verspreiding.

Coronamutatie buiten de deur houden lastig

Omdat er zoveel onduidelijk is, is het wel verstandig om de verspreiding van de mutatie in Nederland zo veel mogelijk te vertragen. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge kondigde om die reden vanochtend een vliegverbod aan voor vluchten uit zuidelijk Afrika. Dit is nuttig, meent Reusken. „Dat kan helpen het proces te vertragen en dat is heel belangrijk, zeker omdat het winterseizoen hier voor de deur staat. We staan voor een lastige opgave komende tijd.”

Want dat de mutatie uiteindelijk ook hier voet aan de grond zal krijgen, als dat al niet het geval is, is vrijwel zeker. In het algemeen lijkt het op basis van de ervaring met eerdere varianten, zoals alfa en delta, dat een nieuw virus buiten de deur houden lastig is. „Als de Delta-variant bijvoorbeeld niet rechtstreeks via India binnenkwam, dan wel via de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Het is daarnaast lastig te zeggen in hoeverre deze nieuwe variant zich al onder de radar verspreid heeft”, aldus Reusken.

QR-code in niet-essentiële winkels? Intertoys en Blokker hebben de scanner al klaarstaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
RIVM: kunnen coronamutatie niet buiten de deur houden, wel vertragen
Sluiten