Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Binnenland 16 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Boek over Amalia: deze dingen onthult de prinses

Over drie weken blaast prinses Amalia achttien kaarsjes uit op haar verjaardagstaart. Ter ere van dit heugelijke feit, verschijnt er een biografie over de toekomstige koningin. Niemand minder dan Claudia de Breij schreef het boek.

In het boek leren we veel nieuwe dingen over Amalia. Zo blijkt de prinses een enorme liefde te hebben voor muziek en schijnt ze een aardig mopje te kunnen zingen. Toch hoeven we niet te verwachten dat de prinses een muzikale carrière ambieert.

Zingen is namelijk iets dat ze voor zichzelf houdt, schrijft RTL Nieuws. „Want als je dat openbaar maakt, dan ben je een deel kwijt. Dan heb ik het idee dat mensen dat kunnen opeisen van mij. Me dingen laten doen die ik niet wil.”

Amalia gek op prinsessen

Verschillende mensen mochten het boek al lezen, onder andere royaltydeskundige Rick Evers kreeg het boek al op de digitale deurmat. Op Twitter noemt hij een paar hoogtepunten. Hij deelt dat de prinses gek is op prinsessen, ze haar moeder als een vriendin ziet en zich heeft neergelegd bij haar toekomst.

Hoewel Amalia zich er op haar veertiende bij neer heeft gelegd dat ze koningin zal worden, heeft ze het niet omarmd. „Ik wilde mijn ouders gaan helpen, dat voelde ik heel sterk. In plaats van een last begon ik het ook te zien als een eer.”

Reacties op het verschijnen van het boek verzamelden we al eerder. Nu het boek er daadwerkelijk is, lijken de inhoudelijke reacties tot nu toe vooral positief.

Opvallende feitjes over Amalia

Met het 110-pagina’s tellende boek komen er natuurlijk ook wat opvallende feitjes naar buiten. Zo schijnt Amalia een voortreffelijke barvrouw te zijn en heeft ze – net als oma Beatrix – de voorkeur voor Duitse jongens.

Die zijn volgens de prinses galanter en beter gemanierd. Eerder gingen er nog geruchten dat Amalia met de Belgische prins Gabriël zou daten. Daar lijkt het niet op, en wellicht zou dat ook ingewikkeld worden.

Ook wat betreft politiek spreekt ze zich uit. Al is dat voorzichtig, en misschien net iets fanatieker dan de bedoeling is.

‘Boek voelt onwerkelijk’

Over hoe ze het vindt dat het boek uitkomt, praat Amalia samen met Claudia in een video. De prinses moet altijd lachen als ze Claudia spreekt, begint ze. „Dan ben je toch wel een hele goede comedian!”

Ze noemt het onwerkelijk en cool dat er een boek over haar is geschreven. Ook is ze benieuwd hoe ze er over een jaar of veertig op terugkijkt. „Want het is toch wel iets speciaals. Het is toch echt wel een momentopname, een soort snapshot.”

Het boek ter ere van de achttiende verjaardag van de Nederlandse troonopvolger is inmiddels een traditie. Koning Willem-Alexander werd geportretteerd door Renate Rubinstein in 1985 en Hella Haasse schreef in 1955 Portret van Prinses Beatrix.

Prinses Amalia ziet af van uitkering tijdens studie, stort geld terug

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Boek over Amalia: deze dingen onthult de prinses
Sluiten