Daisy Heyer
Daisy Heyer Binnenland 11 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Prinses Amalia ziet af van uitkering tijdens studie, stort geld terug

Prinses Amalia wil geen uitkering als zij eind dit jaar 18 jaar wordt. „Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zo moeilijk hebben, zeker in deze onzekere Corona tijd”, schrijft ze in een brief aan demissionair premier Mark Rutte. Ze gaat het inkomen tot aan het eind van haar studie terugstorten.

Amalia zou rond de 1,5 miljoen euro per jaar krijgen nadat ze 18 is geworden. Dan wordt ze troongerechtigd. Een deel van het bedrag is bedoeld als inkomsten en een deel als onkostenvergoeding. Ze wordt op 7 december volwassen en zou dan dit jaar nog ongeveer 111.000 euro ontvangen.

‘Geen onkostenvergoeding’ schrijft Amalia

Maar Prinses Amalia wil geen onkostenvergoeding omdat „ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten hoef te maken”. Overigens gaat de prinses niet meteen studeren. Ze slaagde deze week voor het gymnasium en wil na de zomervakantie een ‘gap year’ nemen, schrijft ze aan de premier.

Antwoord van Rutte

Rutte schrijft terug dat hij „begrip en waardering heeft voor uw persoonlijke overwegingen”. „Ik wens u een mooi tussenjaar toe, en alle wijsheid bij het kiezen van een toekomstige studie.”

Er was eerder kritiek in de Tweede Kamer op de hoogte van de uitkering voor Amalia. Rutte zei vorig jaar oktober in de Kamer de discussie over het inkomen van Amalia en koning Willem-Alexander moeilijk te vinden. De premier wees er toen op dat de hele Kamer in 2007 met het huidige systeem heeft ingestemd. Dat moet zorgen voor stabiliteit in het inkomen van de koning.

Dat Amalia recht heeft op geld is vastgelegd in de Grondwet. De bedragen en systematiek zijn vastgesteld in de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis.

LSVb

Tegenover andere studenten is het netjes dat prinses Amalia de uitkering teruggeeft die zij vanaf haar 18e jaar zou ontvangen. Dat zegt Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). „Veel studenten hebben het inderdaad zwaar, dus het is goed dat niet één iemand meerdere miljoenen opslokt.”

Volgens Muns is het mooi en netjes van de prinses om dit op deze manier te doen. „We hebben allemaal een toelage nodig, maar deze bedragen zijn wel heel erg hoog”, zegt de voorzitter, die vermoedt dat andere 18-jarige studenten geschokt waren oen duidelijk werd welk bedrag de prinses zou ontvangen.

Vreugde (en tranen) na examenuitslag, ook Amalia met vlag en wimpel geslaagd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.