Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 23 okt 2021

Veel vallende sterren op komst: ‘Op de piek tot wel 34 sterren per uur’

De komende weken zijn er veel vallende sterren in ons land te zien door verschillende meteorenzwermen, meldt Weeronline. Die komen in dezelfde periode samen, met een piek in de nacht van 17 november.

Dan zijn er 23 tot 34 vallende sterren per uur zichtbaar, mits de lucht helder is.

Veel vallende sterren te zien

De komende week kunnen we al genieten van een hemel met vallende sterren. Deze komen van meteorenzwerm Orioniden: stukjes ruimtesteen die een snelheid van meer dan 200.000 kilometer per uur kunnen bereiken. Ze zijn afkomstig van de komeet Halley. De omstandigheden zijn door de volle maan echter matig. De lucht is door de maan te licht, waardoor we niet alle vallende sterren kunnen zien.

Naar verwachting zullen we twee vallende sterren per uur zien, als de lucht helder is. Maar er komen ook andere zwermen samen deze week, en daarvan kunnen per uur wel vier tot negen sterren te zien zijn.

Piek in half november

De komende weken neemt de kans dat je dit bijzondere fenomeen kunt waarnemen echter toe. De maan neemt dan af, waardoor de lucht donkerder is en de sterren makkelijker te zien zijn. Op 4 november, de nacht van Nieuwe Maan, is de lucht op zijn donkerst. In deze periode neemt het aantal zichtbare meteorenzwermen toe, en zullen er per uur zo’n 17 tot 26 vallende sterren per uur te zien zijn. Half november bereiken de zwermen een maximum, met op 17 november een piek. Daarna neemt de zichtbaarheid van de sterren weer af, omdat de maan weer vol wordt.

Wil je de meeste kans hebben om veel vallende sterren te signaleren? Dan kun je het beste op een heldere nacht naar een afgelegen plek gaan waar weinig kunstlicht is en er ook geen bomen of gebouwen in de weg staan. Het licht van lantaarnpalen of gebouwen kunnen het zicht op de sterrenhemel verstoren. Vergeet je niet warm aan te kleden!

Is koffie echt zo slecht voor je slaap? Een neurofysioloog geeft antwoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel vallende sterren op komst: ‘Op de piek tot wel 34 sterren per uur’
Sluiten