Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Buitenland 21 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Lockdowns en versoepelingen: de grote verschillen in coronabeleid per land

Gisteren werd bekend dat Moskou in lockdown gaat en vandaag kondigt ook Letland een lockdown aan. En dat terwijl in andere landen de maatregelen juist steeds soepeler worden. Vanwaar deze grote verschillen in coronabeleid?

En: moeten we ons in Nederland zorgen maken om een nieuwe lockdown?

Stijgende cijfers in Noord- en Oost-Europa

De verschillen in cijfers zijn alleen al in Europa duidelijk te zien. Zuid-Europa lijkt door te zetten met de dalende lijn in het aantal coronabesmettingen. In Noord-Europa, waaronder Nederland, België en Duitsland, loopt het aantal besmettingen juist weer op. De grootste stijging is echter in Oost-Europa te zien.

De ongelijke cijfers zijn toe te schrijven aan de verschillen in de vaccinatiegraad van Europese landen, maar ook aan het inzetten van het najaar. In Oost- en Noord-Europa liggen de temperaturen al een stuk lager dan bij de zuiderburen, wat het mogelijk maakt dat het virus zich sneller verspreidt.

Nergens ter wereld ligt de besmettingsgraad zo hoog als in Letland op dit moment. Daar testen zo’n 800 per 100.000 inwoners positief. Daarom gaat het land vier weken lang in lockdown in de hoop de besmettingsgraad omlaag te brengen. De regering wijst de lage vaccinatiegraad, die daar nu 51 procent van de bevolking is, als oorzaak aan. Dit leidde de afgelopen week tot de snelste stijging in het aantal gezette prikken ter wereld. Andere Oost-Europese landen, zoals Roemenië, zien ook enorm hoge sterftecijfers.

Verschillen in coronabeleid

Duidelijk is wel dat ieder land anders op de stijgende cijfers reageert. Zo kondigde Marokko gisteren aan geen vluchten meer toe te laten uit Engeland en Nederland, maar wel uit België en Frankrijk. In Frankrijk kan men zich niet meer gratis laten testen, terwijl in Italië een coronapas verplicht is om naar werk te kunnen. Duitsland wil in november de coronanoodtoestand beëindigen, liet Duitse zorgminister Jens Spahn het afgelopen weekend weten. De regering kan dan geen zware maatregelen meer invoeren zonder toestemming van het parlement. Denemarken en Zweden hebben ondanks stijgende cijfers op dit moment helemaal geen coronamaatregelen. En naast Letland kondigt ook de Russische hoofdstad Moskou aan weer in lockdown te gaan.

Nieuwe variant in Verenigd Koninkrijk

In Verenigd Koninkrijk waart er momenteel een nieuwe deltavariant van het virus rond. In het land werden 19 juli vrijwel alle coronamaatregelen opgeheven als gevolg van het succesvolle vaccinatieprogramma. Ondanks de zorgelijke cijfers en stijgende besmettingen, wijst premier Boris Johnson de mogelijkheid van een nieuwe lockdown af. Deze werd geadviseerd door de Nationale Health Service (NHS). Als de regering geen lockdown wil, vindt de NHS dat er een coronapas moet komen. Ook dit ziet de regering voorlopig nog niet zitten. Wel waarschuwt Johnson voor ‘een zware winter’.

Nieuwe lockdown in Nederland?

Buiten Europa lijkt de situatie redelijk onder controle. De WHO meldde eerder deze maand al dat nergens anders de cijfers zo stijgen als in Europa. Die trend lijkt zicht voort te zetten en dit werpt ook de vraag op nieuwe maatregelen in Nederland op. OMT-voorzitter Jaap van Dissel liet in een interview met het AD weten dat hij geen reden ziet om in de winter een nieuwe lockdown in te gaan. „We zitten in een principieel andere situatie dan vorig jaar. Toen hadden we geen vaccins”, wijst hij op de 85 procent vaccinatiegraad. ‘IC-baas’ Diederik Gommers maakt zich meer zorgen dan Van Dissel, zo bleek uit zijn optreden gisteravond in talkshow Op1.

En daar zit ook meteen de grootste reden voor de verschillen in coronabeleid per land. Er is duidelijk een trend te zien waarin landen met een lage vaccinatiegraad het zekere voor het onzekere nemen en weer strengere maatregelen invoeren. Landen met een hoge vaccinatiegraad, zoals Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland, durven wat betreft het beleid grotere risico’s te nemen. Maar: de winter moet nog komen. De cijfers zullen het leren.

Gommers ziet toename coronapatiënten: ‘Nadenken over vaccinatieplicht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Lockdowns en versoepelingen: de grote verschillen in coronabeleid per land
Sluiten