Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 11 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Verdachten in moordzaak Derk Wiersum krijgen dertig jaar cel

De twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig jaar. De rechtbank Amsterdam heeft vandaag de uitspraak gedaan.

De 33-jarige Moreno B. en de 37-jarige Giërmo B. zouden nauw hebben samengewerkt bij het voorbereiden en uitvoeren van het moordplan. Er kon niet worden vastgesteld wie de schoten heeft gelost op de advocaat. Volgens de rechtbank maakt dat niet uit: beide mannen zijn even verantwoordelijk.

Op 18 september 2019 werd advocaat Wiersum bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert neergeschoten. De 44-jarige raadsman was op dat moment één van de advocaten van Nabil B., kroongetuige in het geruchtmakende liquidatieproces rond hoofdverdachte Ridouan Taghi.

Levenslang geëist voor moord op Derk Wiersum

Tegen het tweetal was een levenslange celstraf geëist. De rechtbank zag hier vanaf omdat de mannen niet eerder zijn veroordeeld voor moord of doodslag. Naar tussenpersonen en mogelijke opdrachtgevers loopt nog volop onderzoek.

De rechtbank wees er in het vonnis op dat naast Wiersum ook een broer van Nabil B. en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries zijn vermoord. Het enige doel van de moorden is volgens velen de omgeving intimideren.

Onderzoek gericht op uitvoerders

De rechtbank kan daar niets over zeggen, omdat het onderzoek alleen gericht is geweest op de uitvoerders, niet op de opdrachtgevers. Het staat volgens de rechtbank zelfs niet vast dat B. en B. wisten dat Wiersum de advocaat van de kroongetuige was. Wel wisten ze dat hij advocaat was.

Het tweetal heeft in de weken voorafgaand aan de moord tal van voorverkenningen uitgevoerd. Derk Wiersum was op de bewuste ochtend rond half acht in zijn auto gestapt toen er een man met getrokken wapen op hem afkwam. Het wapen weigerde, waarop de advocaat uitstapte. Buiten de auto werd hij alsnog beschoten en minstens zes keer geraakt. Een schot in het hoofd was dodelijk.

DNA-sporen en telefoonbewegingen

Amsterdammer Giërmo B. werd twee weken later opgepakt toen hij op het punt stond naar Suriname te vertrekken. Rotterdammer B. is in januari vorig jaar aangehouden. Het tweetal heeft ontkend.

Het bewijs bestaat uit onder meer DNA-sporen en nauwkeurig in kaart gebrachte telefoonbewegingen. Ook de bij de voorbereidingen gebruikte auto’s zijn rechtstreeks aan de verdachten te linken.

Alternatief scenario

Eerder betoogden de advocaten van Moreno B. nog dat hij moest worden vrijgesproken. Er moest volgens hen breder naar de zaak worden gekeken dan tot die tijd werd gedaan. Volgens raadslieden Gerald en Machteld Roethof waren er alternatieve scenario’s rondom de misdaad denkbaar.

Een eerdere advocaat van Moreno B. betoogde dat het doodschieten van Wiersum mogelijk het gevolg is geweest van een uit de hand gelopen ruzie. Ook dat scenario werd volgens de toenmalige raadsman niet goed onderzocht door justitie. Volgens de advocaat kan het ook zo zijn geweest dat de dadergroep er niet op uit was Wiersum te vermoorden, maar om hem te volgen om zo achter de verblijfplaats van kroongetuige Nabil B. te komen.

OM eist levenslang voor moord op advocaat Derk Wiersum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.