Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 11 okt 2021

Experts willen griepprik voor alle kinderen: ‘Zijn we helemaal knettergek geworden?’

Ook de vaccinatiegraad voor de gewone griepprik moet omhoog, vinden experts. Alle kinderen inenten tegen de griep kan helpen om de zorg te ontlasten als er naast een coronagolf ook een verwachte zware griepepidemie komt.

Dat schreef De Telegraaf vanmorgen. Op Twitter barstte een griepprik-storm los.

Griepprik voor kinderen

In Engeland worden kinderen nu massaal ingeënt tegen de griep en is er al zeven jaar een speciaal kindergriepvaccin. „De kinderen besmetten geen ouderen en zo wordt het aantal ziekenhuisopnames beperkt”, zegt professor Maarten Postma, die in de Engelse Gezondheidsraad zit. Vandaag, op Nationale Griepprikdag, wordt in Nederland door experts gepraat over deze ’Engelse methode’. “Een griepepidemie kunnen de ziekenhuizen niet aan als er ook weer corona-uitbraken zijn”, zegt Ted van Essen van de Nederlandse Influenza Stichting tegen de krant.

Virusdeskundigen denken dat zo’n griepepidemie deze winter wel op de loer ligt. Volgens hen is onze weerstand tegen de griep verlaagd omdat er nauwelijks griep was vorig jaar. Dat kwam door de lockdown waarbij er weinig besmettingsmomenten waren. Rob Riesmeijer, hoofd Dienst Vaccinvoorziening bij het RIVM, denkt dat hogere vaccinatiegraad van de griepprik de druk op de zorg daarom kan verlichten. „De gezondheidsraad heeft de doelgroep van de prik de afgelopen tijd verbreed. De mensen die tot de nieuwe doelgroep behoren kunnen nu al de griepprik halen”, vertelt hij aan EditieNL. Toch kan het ook zijn dat het aantal griepbesmettingen gaat meevallen. Riesmeijer: „Het gedrag van mensen zal anders zijn dan vóór corona. Vroeger gingen mensen snotterend aan het werk, misschien doen ze dat nu niet.”

Boze reacties

Op Twitter is men verbolgen over de suggestie van een kindergriepvaccin om de zorg te ontlasten. Mensen vinden het gek dat kinderen – die geen risicogroep zijn wat betreft de griep – ook ineens een griepprik aangeraden wordt, terwijl de echte risicogroep al jaren toegang heeft tot een griepprik. „Ik doe ook alvast gips om mijn benen voor een mogelijke botbreuk. Hoeft de zorg niet ontlast te worden”, vergelijkt een andere Twitteraar.

Wetenschappers steeds vaker bedreigd, universiteiten nemen maatregelen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Experts willen griepprik voor alle kinderen: ‘Zijn we helemaal knettergek geworden?’
Sluiten