Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 19 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Verdachte moord op Derk Wiersum moet worden vrijgesproken’

De 32-jarige Moreno B., volgens het Openbaar Ministerie betrokken bij de moord op advocaat Derk Wiersum, moet worden vrijgesproken. Dat betoogden zijn advocaten vandaag in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.

Er is niet genoeg bewijs voor een veroordeling, menen zij. Vorige week eiste het OM levenslang tegen B. en medeverdachte Giërmo B. (37).

Derk Wiersum was advocaat van Nabil B.

De raadslieden Gerald en Machteld Roethof drongen er bij de rechtbank op aan „breder” naar de zaak te kijken dan justitie doet. Er zijn alternatieve scenario’s denkbaar, die „niet zomaar terzijde kunnen worden geschoven”. De heersende aanname is dat Derk Wiersum werd doodgeschoten omdat hij advocaat was van Nabil B., de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Daarvan is Ridouan Taghi het middelpunt.

https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1417063823350145024

Derk Wiersum werd op 18 september 2019 doodgeschoten in Amsterdam-Buitenveldert, toen hij vanaf zijn huis met de auto naar zijn werk wilde gaan. Beide verdachten ontkennen dat zij iets met de moord te maken hebben. Zij hebben slechts summier iets verklaard. Volgens het OM zijn zij maanden bezig geweest met de voorbereiding. Onderzoek naar opdrachtgevers en tussenpersonen loopt nog.

Dure rolex van Derk Wiersum aangekaart

Gerald Roethof wees erop dat Wiersum een dure Rolex had. Mogelijk wilden de daders hem van zijn horloge beroven. Roethof wees op andere zaken waarin Rolexbezitters slachtoffer worden van geweld. Misschien is de voorgenomen beroving uit de hand gelopen, stelde de raadsman. Misschien was het de bedoeling hem te ontvoeren, om hem op die manier te dwingen te stoppen met zijn bijstand aan de kroongetuige.

https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1417067911022252033

De advocaten benadrukten ook dat de herkenning door getuigen van de schutter gebrekkig is geweest en geen eenduidig, voor Moreno B. belastend beeld heeft opgeleverd.

Overlijden Peter R. de Vries

Aan het begin van hun pleidooi stonden de raadslieden stil bij het overlijden van Peter R. de Vries. Zij wensten de nabestaanden sterkte. Heel Nederland is hard geraakt, zeiden zij. De dood van De Vries is een „enorm verlies”. Daarnaast drongen zij erop aan dit bij de beoordeling van de zaak Derk Wiersum geen rol te laten spelen.

De Vries was vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. De broer van de kroongetuige werd in maart 2018 doodgeschoten, zes dagen nadat justitie de deal met B. bekend had gemaakt. Peter R. de Vries overleed donderdag na een aanslag in Amsterdam. Twee mannen die worden verdacht bij die zaak betrokken te zijn, staan vandaag ook voor de rechtbank.

Advocaat Jaques Taekema zal naar verwachting vanmiddag zijn pleidooi houden voor verdachte Giërmo B.

Paginagroot rouwbericht van kinderen Peter R. de Vries in kranten: ‘Pap het komt goed’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.