Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 5 okt 2021

Sywert van Lienden waarschuwt zijn critici: ‘Mijn grens is bereikt’

Sywert van Lienden heeft op Twitter laten weten dat ‘zijn grens is bereikt’. De opiniemaker en ondernemer, die de afgelopen maanden veelvuldig in het nieuws kwam vanwege de omstreden mondkapjesdeal, uit op het platform een ‘vriendelijke waarschuwing’. Die is gericht aan iedereen die ‘meedoet aan de laster’ tegenover zijn persoon.

In de inmiddels verwijderde tweet schreef hij: „Vriendelijke waarschuwing voor iedereen die al maanden meedoet aan deze laster: het is een keer genoeg. Doe je mee aan deze onzin, dan loop je het risico een keer aangesproken te worden. Elk mens heeft z’n grens. Die van mij is bereikt.”

Het is niet duidelijk wat hij bedoelt met ‘het risico een keer aangesproken te worden’. Tegenover het AD laat hij weten „geen behoefte te hebben aan een gesprek”.

Veel kritiek op Sywert van Lienden sinds mondkapjesdeal

Sywert van Lienden verkocht in 2020 40 miljoen mondkapjes uit China aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Eerst zou hij dit via de stichting Hulptroepen Alliantie doen, zonder winstoogmerk, voor 88 miljoen euro. Uiteindelijk heeft het ministerie 100,8 miljoen euro voor de mondkapjes betaald via het speciaal opgerichte bedrijf Relief Goods Alliance. Dat betekent dat het bedrijf van Van Lienden uiteindelijk zo’n 28 miljoen euro winst heeft gemaakt, waarvan hij 9 miljoen euro in eigen zak kon steken, onthulde de Volkskrant. Toen dat uitkwam, ontstond er veel ophef.

Later werden de mondkapjes afgekeurd door het RIVM omdat ze grafeen (nanomateriaal van koolstof) bevatten, en daarom een risico voor de gezondheid vormden. De mondkapjes zijn hierdoor nooit gebruikt, maar wel betaald. Sywert van Lienden zegt de winst voor goede doelen te willen gebruiken. Maar meerdere goede doelen zeiden daar niets voor te voelen en dat Van Lienden het geld terug moest geven aan de overheid.

Van Lienden krijgt elke dag de vraag: ‘Zijn de miljoenen al teruggestort?’

Sindsdien krijgt Sywert van Lienden elke dag de vraag of hij de 9 miljoen euro al heeft terugbetaald aan de overheid. Er is zelfs een heuse Twitterpagina voor in het leven geroepen. Die beantwoordt elke dag de vraag ‘Zijn Sywerts miljoenen al teruggestort?’ met een korte maar duidelijke tweet: „Nee.”

Het heeft de emmer blijkbaar behoorlijk doen vol- en nu overlopen bij de ondernemer en opiniemaker. Vermoedelijk waren de uitspraken die Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt deze week deed de druppel voor Van Lienden.

Ruzie tussen Omtzigt en Van Lienden

Deze week zei Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt in een interview met de Volkskrant zich misleid te voelen door Sywert van Lienden. „Ik heb expliciet gevraagd of er sprake was van een non-profitorganisatie en dit heeft Sywert aan mij bevestigd”, zegt Omtzigt. „Ik voel mij op het verkeerde been gezet, dat lijkt me duidelijk.”

Van Lienden reageerde vervolgens op Twitter. „Een dergelijke vraag is nooit gesteld over onze opdracht met Relief Goods Alliance. Tevens is hij ook niet bij dit proces betrokken geweest”, aldus de opiniemaker. „Dat Pieter Omtzigt een slachtoffer is van misleiding, is een verdraaiing van de werkelijkheid.”

Twan Huys tegen Sywert van Lienden bij Buitenhof: ‘Dit is flauwekul’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sywert van Lienden waarschuwt zijn critici: ‘Mijn grens is bereikt’
Sluiten