Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 4 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Ruzie Omtzigt en Van Lienden over mondkapjesdeal: ‘Verdraaiing van werkelijkheid’

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt en opiniemaker Sywert van Lienden zijn in een discussie beland over de mondkapjesdeal tussen de overheid en Van Lienden. Omtzigt laat vandaag in de Volkskrant weten zich misleid te voelen door Van Lienden, die laatste noemt dat een verdraaiing van de werkelijkheid.

De twee mannen lijken vooral via de media te communiceren. Omtzigt dus via de Volkskrant, Van Lienden trekt naar Twitter.

Wat is de mondkapjesdeal?

Sywert van Lienden verkocht in 2020 40 miljoen mondkapjes uit China aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Eerst zou hij dit via de stichting Hulptroepen Alliantie doen, zonder winstoogmerk, voor 88 miljoen euro. Uiteindelijk heeft het ministerie 100,8 miljoen euro voor de mondkapjes betaald via het speciaal opgerichte bedrijf Relief Goods Alliance. Dat betekent dat het bedrijf van Van Lienden uiteindelijk zo’n 28 miljoen euro winst heeft gemaakt, waarvan hij 9 miljoen euro in eigen zak kon steken. Toen dat uitkwam, ontstond er ook al veel ophef.

Later werden de mondkapjes afgekeurd door het RIVM omdat ze grafeen (nanomateriaal van koolstof) bevatten, en daarom een risico voor de gezondheid vormden. De mondkapjes zijn hierdoor nooit gebruikt, maar wel betaald. Van Lienden zegt de winst voor goede doelen te willen gebruiken. Maar meerdere goede doelen zeiden daar niets voor te voelen, en dat Van Lienden het geld terug moest geven aan de overheid.

Omtzigt voelt zich misleid

Kamerlid en oud-CDA’er Pieter Omtzigt vroeg destijds aandacht voor de mondkapjes van Van Lienden bij premier Rutte en toenmalig coronaminister Van Rijn. Omtzigt zegt vandaag in een interview in de Volkskrant dat hij zich misleid voelt door Van Lienden, omdat hij dacht dat de deal niet om winst draaide. „Ik heb expliciet gevraagd of er sprake was van een non-profitorganisatie en dit heeft Sywert aan mij bevestigd”, zegt Omtzigt. „Ik voel mij op het verkeerde been gezet, dat lijkt me duidelijk.”

Van Lienden heeft op Twitter een reactie gegeven. „Een dergelijke vraag is nooit gesteld over onze opdracht met Relief Goods Alliance, tevens is hij ook niet bij dit proces betrokken geweest”, aldus de opiniemaker. „Dat Pieter Omtzigt een slachtoffer is van misleiding, is een verdraaiing van de werkelijkheid.” Van Lienden benadrukt in de verklaring nogmaals dat het inkoopproces van de mondkapjes zoals hij die aan Omtzigt voorstelde „een initiatief zonder winstoogmerk is en was. Omtzigt mocht er dus absoluut vanuit gaan dat het om een stichting zonder winstoogmerk ging.” Dat er toch winst gemaakt werd, komt doordat de deal uiteindelijk niet via de stichting liep, maar via het bedrijf van Van Lienden.

‘Van Lienden en partners misleidden ook honderden zorginstellingen en bedrijven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ruzie Omtzigt en Van Lienden over mondkapjesdeal: ‘Verdraaiing van werkelijkheid’
Sluiten