Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 6 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Twan Huys tegen Sywert van Lienden bij Buitenhof: ‘Dit is flauwekul’

Sywert van Lienden schoof vandaag aan bij Buitenhof, om het te hebben over de omstreden mondkapjesdeal met het ministerie van Volksgezondheid. Er ontstond veel ophef rond het CDA-lid, omdat hij miljoenen euro’s verdiend zou hebben, terwijl hij herhaaldelijk zei de maskers belangeloos te leveren. Van Lienden herhaalde tijdens het programma vooral vaak dat hij gebonden was aan ‘geheimhoudingen’, maar dat gaat volgens kijkers niet op. Hij zou die namelijk zelf hebben afgedwongen.

Voor Twan Huys, die met Van Lienden in gesprek gaat, is veel lof. Op een gegeven moment zet hij de CDA’er namelijk op zijn plek: „Dit is natuurlijk flauwekul”. Ook confronteert hij hem met het feit dat hij zelf „voorzitter, admiraal, koning” van de stichting is, en dus zelf verantwoordelijk is.

Sywert van Lienden bij Buitenhof

Bij Buitenhof sprak Van Lienden dus veel over de vele geheimhoudingsplichten waar hij zich aan heeft moeten houden. Toen het eenmaal over het geld ging, bleek dat hij inderdaad miljoenen heeft verdiend aan de deal, meer dan negen miljoen euro. Zijn bedrijf hield er zelfs zo’n 20 miljoen aan over. Dat noemt hij „onuitlegbaar”. Wel wil hij dat geld ‘een maatschappelijke bestemming’ geven.

Ook gaf Van Lienden toe dat hij fouten heeft gemaakt. „Ik had net zo hard van de daken moeten schreeuwen dat er een BV was met winstoogmerk als dat ik had moeten zeggen dat er een stichting was zonder”, zei hij over zijn uitspraken dat hij de mondkapjes belangeloos leverde. Dat er een andere indruk ontstond „heb ik fout gedaan. Mag je mij op aanspreken, daarom lig ik al drie weken onder een vergrootglas”.

Maar volgens Huys is alleen toegeven dat je fout zit, niet genoeg. Van Lienden zegt dan dat er „minstens excuses” volgen. Ook gaat hij in gesprek met de betrokkenen.

‘Maatschappelijke bestemming’ geld mondkapjesdeal

En dan dus de ‘maatschappelijke bestemming’ voor het geld. Huys wil van Van Lienden precies horen wat er met de winst gaat gebeuren. Na wat aandringen van de presentator komt de CDA’er dan toch met een antwoord: „Het zit in de richting van kankeronderzoek voor met name jonge mensen en kinderen uit kansarme gezinnen.” Dat onderwerp gaat hem namelijk ‘nauw aan het hart’.

„Dus je gaat geen enkele euro besteden aan jezelf, je gezin of je toekomst?”, vraagt Huys. „Dat is niet mijn doel”, antwoordt Van Lienden daarop. Tot nu toe heeft hij dat geld ook nog niet aangeraakt, en staat het op een aparte rekening. „Mensen die mij kennen, weten dat ik dat niet nodig heb. Ik heb een gelukkig leven, ik ben wel nu compleet kapotgemaakt en vernederd. Ik hoop dat ik het nooit hoef aan te raken.” De enige reden dat Van Lienden die negen miljoen euro zou ‘moeten’ aanraken, is als hij diep in de schulden komt te zitten. Maar dat is volgens hem een ‘extreem scenario’.

Wil je Buitenhof terugkijken? Dat kan hier.

Feyenoord-architect thuis bezocht en bedreigd door tegenstanders: ‘Totaal belachelijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Twan Huys tegen Sywert van Lienden bij Buitenhof: ‘Dit is flauwekul’
Sluiten