Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 5 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

23-jarige Amsterdammer drie jaar cel in voor overval op Fred van Leer

De 23-jarige Amsterdammer Oualid S. is vandaag veroordeeld tot een celstraf van drie jaar voor de gewapende overval op stylist Fred van Leer van vorig jaar. Het Openbaar Ministerie had bij de rechtbank in Rotterdam een gevangenisstraf van vier jaar geëist. Naar de tweede dader is de politie nog altijd op zoek.

Fred van Leer kreeg op 18 november 2020 twee mannen gekleed in een uniform van PostNL aan de deur. De stylist deed de deur open en liep de twee in het trappenhuis tegemoet. Toen hij zag dat een van hen een synthetische pruik droeg, rook hij onraad. Van Leer schopte de voorste man van de trap, waarna hij door een van de verdachten werd bedreigd met een vuurwapen. De stylist liep bij de overval een gebroken en een gekneusde rib op.

Fred van Leer: ‘Overvallers droegen hele lelijke pruik’

„Het waren twee jongens in PostNL-pakjes. Met pruik op, een hele lelijke”, zei Fred van Leer kort na de overval tegen zijn één miljoen volgers op Instagram. „Ik ben bedreigd met een vuurwapen, maar ik heb geen klappen gekregen.” Na een worsteling gingen de overvallers ervandoor, zonder buit.

„Door jullie voel ik me sterk. Ik heb een gekneusde rib en heb veel pijn, maar we gaan door”, zei Fred van Leer tegen zijn volgers. „En voor de mensen die denken dat er iets te halen is”, voegt hij toe, „de trap is hoog”, verwijzend naar de overvallers, die waarschijnlijk onderaan de trap zijn beland.

DNA van dader overval gevonden op scooter en schoen

Na de brute poging tot overval startte de politie direct een onderzoek. Er werden onder andere een vuurwapen en een petje gevonden door medewerkers van de Forensische Opsporing. Een paar deuren verderop stond een gestolen grijze scooter. DNA-sporen van Oualid S. bleken op die scooter en een achtergebleven schoen te zitten. Op de achtergebleven scooter zouden de verdachten kort vóór de overval naar het huis van Fred van Leer gereden zijn.

Oualid S. werd enkele weken na de overval gearresteerd. Hij zegt nog altijd onschuldig te zijn, maar volgens de rechtbank heeft hij een ongeloofwaardige verklaring voor zijn DNA-sporen gegeven. De rechtbank gelooft niet dat die sporen op een ander moment op de scooter en de verloren schoen zijn beland, zoals hij en zijn advocaat beweerden.

Volgens Rijnmond zijn op de telefoon van de verdachte bovendien foto’s van Fred van Leer gevonden. Ook was zijn telefoon gelockt op de dag van de overval en verscheen de man niet op school. Naar de tweede verdachte is de politie nog steeds op zoek. Zijn naam is bekend, maar hij is voortvluchtig. De officier van justitie zei eerder dat DNA van deze tweede verdachte is gevonden op een petje.

Overval vond plaats tijdens ellendige periode Fred van Leer

De poging tot de overval op Fred van Leer volgde enkele weken nadat er een seksvideo van hem was uitgelekt. Dat raakte hem zo erg, dat hij zichzelf „iets heeft aangedaan”, vertelde hij daarna.

De stylist had na het uitlekken van de video zijn telefoon aan iemand gegeven om berichten te vermijden, maar had nog een tweede toestel in huis. Daarop heeft hij toch de nare berichten op sociale media gelezen, waarop hij zichzelf vervolgens „iets heeft aangedaan”. Dankzij „goede mensen” in zijn omgeving, waaronder artsen, is hij er nog. „Door deze mensen, de ambulancedienst, de brandweer, door iedereen, ben ik er nog. En daar ben ik heel dankbaar voor”, zei hij.

Veel steun voor Fred van Leer met hashtag #TeamFred

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
23-jarige Amsterdammer drie jaar cel in voor overval op Fred van Leer
Sluiten