Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 16 okt 2021

Roze zaterdag in Leeuwarden: zo wordt inclusiviteit vandaag gevierd

Roze zaterdag vindt traditiegetrouw eind juni plaats. Deze speciale zaterdag, waarop de Nederlandse gay pride parade plaatsvindt, moest vanwege de coronamaatregelen dit jaar verplaatst worden. Vandaag op 16 oktober was het eindelijk zover en kleurt Leeuwarden volledig roze- en regenboogkleurig.

Roze zaterdag wordt sinds 1978 gevierd en vindt ieder jaar in een andere grote stad plaats om zo verschillende delen van ons land een ‘roze impuls’ te geven. De dag is er om de LQBTQ+ gemeenschap te vieren en om voor meer acceptatie en bewustwording voor seksuele en genderdiversiteit te zorgen.

Roze polsbandjes in Leeuwarden voor roze zaterdag

Vanochtend om 11.00 uur ging bij de Blokhuispoort in Leeuwarden de Pride parade van start. Zestien boten varen door de grachten met muziek, extravagante outfits en vooruit… een beetje bloot. Ook is er tot 17.00 een informatiemarkt bij de Stadsschouwburg te bezoeken waar LHBTI+ vriendelijke organisaties zich presenteren. De rest van de middag en avond zijn er tot 00.00 uur verschillende podia met optredens vol drag en dans te bezoeken. Het weer zit gelukkig mee: het is vandaag droog en zelfs de zon komt af en toe om de hoek kijken.

Nog steeds kunnen de coronamaatregelen niet helemaal losgelaten worden en daarom maakt Leeuwarden vandaag gebruik van het polsbandjessysteem. Op vertoon van hun coronapas kunnen mensen een polsbandje krijgen bij een speciale locatie, waarmee ze vervolgens de rest van de dag cafés, restaurants en festivals kunnen bezoeken. En geheel in stijl is polsbandje natuurlijk roze. Op Twitter is te zien dat de bewoners en bezoekers zich prima vermaken. Volgend jaar vindt het roze feest, gewoon weer in de zomer, in Rotterdam plaats.

Dit mag je niet missen bij de Dutch Design Week: aanrakelijke robots en meer

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Roze zaterdag in Leeuwarden: zo wordt inclusiviteit vandaag gevierd
Sluiten