Judith Tielemans
Judith Tielemans Tech 15 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit mag je niet missen bij de Dutch Design Week: aanrakelijke robots en meer

Morgen is het zover: dan gaat de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven van start voor alle liefhebbers van kunst, technologie en interieur. Dit jaar gaan de deuren van het kunstspektakel als vanouds weer open, waarbij je de werken – met speciale aandacht voor jonge makers – van dichtbij kunt meemaken.

Ruim 2000 ontwerpers tonen hun werk aan meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Da’s best veel en daarom snappen wij dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Metro selecteert speciaal voor jou vijf highlights, die je niet mag missen bij een bezoek aan de Dutch Design Week.

1. Slijmjurken en future bodies

Kun je de slijmjurk nog herinneren, die Lady Gaga in haar videoclip Born This Way droeg? Die is dus gemaakt door een ontwerper uit Eindhoven. Bart Hess heet ‘ie, en met de slijmjurk werd hij in één klap een bekende naam in ontwerpland. De Eindhovenaar is vooral geïnteresseerd in het menselijk lichaam en ontwerpt het liefst absurdistische „future bodies” voor dansers. Zijn werk komt bijvoorbeeld tot uiting in voorstellingen van Het Nationaal Ballet en Nanine Linning Dance Company. Dit jaar kun je een videoinstallatie van hem zien bij de Dutch Design Week. In Eat of be eaten presenteert hij een zelfbedachte vechtsport en wie weet een aantal nieuwe slijmerige pakjes.

Locatie: NRE-terrein, Gasfabriek 18

2. Zelfvoorzienend Amsterdam

Het lijkt een droom: onze hoofdstad Amsterdam zoals ‘ie is, maar dan zelfvoorzienend. Als het aan ontwerper Bram de Vos ligt, moet dit met behulp van landbouwproductie, opslag en distributie wel lukken. Sterker nog: het is de toekomst. Met zijn ontworpen scenario wil De Vos samenwerkingen aan gaan met overheden, gemeenschappen, investeerders, wetenschappers en nog veel meer. Een ambitieus plan, die je van dichtbij kunt bekijken in het stationsgebied van Eindhoven.

Locatie: Stationsgebied, Spoor K, Fuutlaan 14K

3. Papieren interieur

Functionaliteit en vormen van industriële producten hebben altijd al de interesse gewekt van ontwerpster Pao Hui Kao. In een experiment met een nieuw materiaal om mee te werken, realiseerde de jonge ontwerper dat wanneer water wordt geabsorbeerd door papier, het kracht aan de innerlijke structuur geeft en een reeks objecten creëert. Het resultaat is een aantal prachtige installaties op de Dutch Design Week, die je niet mag missen.

4. Wegwerpmaatschappij in gezellige kleurtjes

Het ontworpen interieur van Teun heeft een aantal speciale elementen. Zo zijn de creaties alleen gemaakt van materiaal dat hij ter plekke kon vinden en is er geen tijd te verliezen. Alles in het appartement ‘Teunland’ is in minder dan een dag gemaakt. De focus ligt op het praktische in plaats van het esthetische, waarmee de jonge ontwerper de discussie opent rondom onze wegwerpmaatschappij. Maar dan wel met gezellige kleurtjes.
Locatie: Bar/restaurant Kazerne

5. Aanrakingen van een robot

Het is deels een ‘live’ experiment en deels een theoretisch onderzoek. In Future Affair hoef je niet bang te zijn voor een virus, wanneer de robot jou aanraakt. Als je op het knopje ‘consent’ drukt, wordt je lekker gestreeld door de kunstmatige handjes. Op deze manier kijkt een team van ingenieurs van de TU Delft opnieuw naar het fenomeen aanraking zonder (voor)oordeel.
Locatie: De Melkfabriek, Kanaaldijk-Zuid 3

De Dutch Design Week is te bezoeken van 16 tot en met 24 oktober in Eindhoven. Tickets kosten 21 euro online en 25 euro aan de deur.

Typhoon opent kunsttoren Tree of Hope: steun voor hele entertainmentwereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.