Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Binnenland 29 okt 2021

Grens van 1000 coronapatiënten in ziekenhuizen bereikt, (inhaal)zorg wordt afgeschaald

Het aantal coronabesmettingen gaat al een tijdje weer de verkeerde kant op en daarmee ook de ziekenhuisopnames. Vandaag liggen er voor het eerst sinds 5 juni weer meer dan 1000 patiënten met corona in het ziekenhuis.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het LCPS, Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Momenteel liggen er 1021 mensen met corona in het ziekenhuis. Gisteren waren dat er nog 944, een flinke stijging dus.

Ziekenhuisopnames coronapatiënten

Het aantal ziekenhuisopnames loopt sinds eind september langzaam op, maar de laatste paar dagen gaat het hard. In de afgelopen week werden er gemiddeld 86 mensen per dag in het ziekenhuis opgenomen. Er liggen 217 mensen op de intensive care.

In de afgelopen tijd werkte de zorg hard om de enorme achterstanden weg te werken, maar steeds meer ziekenhuizen moeten daar weer mee stoppen, terwijl de achterstand groter blijft worden. Hierbij kun je denken aan uitgestelde operaties en behandelingen.

Inhaalzorg op steeds meer plekken stopgezet door corona

Ziekenhuizen in Limburg zijn inmiddels begonnen met het afschalen van gewone zorg en hebben de inhaalzorg stopgezet. „Wij vinden het verschrikkelijk, maar noodzakelijk”, zegt IJsbrand Schouten, voorzitter van de raad van bestuur van het VieCuri-ziekenhuis.

„We maken ons grote zorgen over het welzijn van onze medewerkers. Het probleem is dat de instroom aan voornamelijk coronapatiënten heel snel is gekomen en veel is. Tegelijkertijd lukt het uitplaatsen van coronapatiënten naar andere ziekenhuizen nauwelijks. Andere ziekenhuizen zijn ook overbelast”, aldus Schouten.

Ook in Weert wordt de zorg afgeschaald en is er een nieuwe corona-afdeling geopend. In Zwolle wordt ook de achterstallige zorg stopgezet, net als in de regio’s Haaglanden en Hollands Midden in Zuid-Holland.

Nieuwe coronamaatregelen

Met de laatste ontwikkelingen in de zorg lijken nieuwe coronamaatregelen onvermijdelijk. Die worden waarschijnlijk volgende week dinsdag aangekondigd in de persconferentie van het kabinet. Welke dat worden, is nu niet bekend. Het Catshuisoverleg van vandaag leverde nog geen beslissingen op.

In het Catshuisoverleg praatte het OMT het kabinet bij, en spraken ze over mogelijke maatregelen. Het kabinet wil echter eerst overleggen in de Tweede Kamer. Maandag wordt er vergaderd met de voorzitters van het Veiligheidsberaad. Op dinsdag zullen de betrokken ministers knopen doorhakken, die ’s avonds door demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge zullen worden bekendgemaakt.

Oude coronaregels als 1,5-meter en mondkapje terug? ‘Voedingsbodem voor meer verzet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Grens van 1000 coronapatiënten in ziekenhuizen bereikt, (inhaal)zorg wordt afgeschaald
Sluiten