Pim Pauwels
Pim Pauwels Buitenland 30 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Na ouderen en kwetsbaren krijgt ook zorgpersoneel boosterprik in België

Zorgpersoneel in België komt in aanmerking voor een zogenoemde boosterprik. Dat schrijven verschillende Belgische media. Eerder besloten onze zuiderburen al om 65-plussers, bewoners van woonzorgcentra en mensen met een verlaagde immuniteit de mogelijkheid op een derde prik te bieden. Voor wie het Janssen-vaccin kreeg, gaat het om de tweede prik.

Een extra prik voor de volledige bevolking, onder meer voor mensen jonger dan 65 jaar, komt er voorlopig niet. Dat hebben de Belgische ministers van Volksgezondheid bepaald. Met het besluit volgen ze het advies op van de Hoge Gezondheidsraad. Volgens deze Belgische gezondheidsraad is er momenteel geen aanleiding om de gehele bevolking onder de 65 jaar een derde prik te geven. „Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen voor het nut van zo’n boosterprik voor de hele bevolking”, aldus de raad.

Volgens VRT Nieuws komen ongeveer 530.000 mensen uit de zorgsector in aanmerking voor de boosterprik. De gezondheidswerkers waren de eersten die begin dit jaar zijn gevaccineerd. Hun immuniteit zou kunnen afnemen als zij geen extra prik krijgen, zeggen de gezondheidsautoriteiten.

Vlaamse regering wil boosterprik voor gehele bevolking

De Vlaamse regering besloot vorige week verder te gaan dan de Belgische regering. De regering van het Nederlandssprekende deel van België wil iedereen van 12 jaar en ouder de kans geven een zogeheten boosterprik van het coronavaccin te krijgen. Minister-president Jan Jambon zei op die manier de bescherming tegen een coronabesmetting te willen verhogen.

Wanneer de brede boostercampagne van de zuiderburen start gaat is nog onduidelijk. Daarover wordt mogelijk volgende week beslist, meldden Belgische media als het Gazet van Antwerpen eerder.

Coronavirus laait op in België

Net als in Nederland grijpt het coronavirus in België weer om zich heen. Met de winter op komst vrezen de autoriteiten dat nog niet genoeg mensen zijn ingeënt om het virus in bedwang te houden. Zelfs niet in Vlaanderen, waar veel meer mensen zijn geprikt dan in Wallonië en in Brussel.

Nederland houdt het wat betreft de boosterprik vooralsnog bij bijzonder kwetsbare mensen en de oudste ouderen. De toediening van een boosterprik om de bescherming tegen het virus op te frissen is omstreden. Dit omdat armere delen van de wereld nog nauwelijks zijn begonnen met inenten en erg verlegen zitten om vaccins.

Boosterprik corona voor alle Vlamingen, goed idee voor Nederland?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Na ouderen en kwetsbaren krijgt ook zorgpersoneel boosterprik in België
Sluiten