Esther van Dijk
Esther van Dijk Buitenland 29 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Speech Greta Thunberg mondt uit in roast van wereldleiders

De 18-jarige Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg hield gisteren tijdens de Youth4Climate- bijeenkomst een speech. In de speech beschuldigt ze wereldleiders van „opzettelijk gebrek aan actie”. Bovendien komen quotes van President Biden, Johnson en Macron aan bod, gevolgd door „blah blah blah”. De speech mondde uit in een soort roast.

Greta Thunberg: ’30 jaar van blah blah blah’

De activiste geeft aan dat de wereldleiders nietszeggende woorden gebruiken, in plaats van dat ze daadwerkelijk actie ondernemen. „Wat heeft de afgelopen 30 jaar ons gebracht? Er worden nog steeds nieuwe koolmijnen, olievelden en mijnen geopend. Bovendien wordt de wereldwijde uitstoot elk jaar meer.” Greta noemt het een verraad tegenover jongere generaties.

Greta herhaalt tijdens haar speech verschillende quotes van wereldleiders over de klimaatcrisis. „Er is geen planeet B, blah blah blah.” Met deze uitspraak verwijst ze naar de Franse president Macron. Quotes van wereldleiders Joe Biden, „jobs, green jobs”, en Boris Johnson, „political bunny-hugging”, komen ook aan bod. Gevolgd door „blah blah blah”. „Woorden die geweldig klinken, maar tot geen enkele actie hebben geleid.” Thunberg noemt het loze woorden en beloftes.

‘Hope is taking action’

De 400 jongeren voor wie Greta spreekt, luisteren aandachtig en klappen vol overtuiging. Greta Thunberg geeft aan dat het niet te laat is en de wereld drastisch moet veranderen, „zoals de wereld nog nooit heeft gezien”. De speech eindigt met een oproep tot actie van Greta en de jongeren: „What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!”

Youth4Climate

De timing van het evenement is niet willekeurig. Over enkele dagen zullen namelijk tientallen ministers bijeenkomen in Milaan ter voorbereiding van de officiële klimaatbesprekingen in Glasgow in november. De jongeren zullen later deze week met een lijst aanbevelingen komen die de ministers in overweging zullen nemen. Verwacht wordt dat de ministers de standpunten over punten op de agenda in Glasgow op elkaar af proberen te stemmen.

Misbruikschandaal: WHO-werkers vergrepen zich tijdens Ebola-missie Congo aan vrouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.