Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 3 okt 2021

Partijen uiten felle kritiek op uitspraken Broekers-Knol over Afghanistan

De uitspraken over Afghanistan die demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol in een interview met het AD heeft gedaan, vallen bij Kamerleden niet in goede aarde. De bewindsvrouw zei dat haar „eerlijke antwoord nee” is tegen de migratie van 100.000 Afghanen naar Nederland, en vreest voor een ‘braindrain’ in het land.

Partijen uit zowel de oppositie als coalitie hebben zaterdag felle kritiek geuit op deze uitspraken.

Uitspraken Broekers-Knol over Afghanistan

Na de overname van Afghanistan door de Taliban ontving het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken zo’n 23.000 mails waarin Afghanen, die zeggen voor de Nederlandse missie te hebben gewerkt, om hulp vragen. Of deze mails allemaal door individuele personen zijn gestuurd of dat er dubbele mails bij zitten, moet volgende week uit een analyse blijken. Broekers-Knol trekt in een interview met het AD al eigen conclusies. „Als die 23.000 mails allemaal van één persoon zijn, en die willen allemaal vaak hun gezin meenemen – maal vijf, reken ik altijd maar – zijn dat 100.000 mensen. Mijn eerlijke antwoord is nee. Dat kunnen we niet aan.”

De uitspraken worden „hersenloos en harteloos” genoemd door Kati Piri van de PvdA, en „ongepast en pijnlijk” door Don Ceder van de ChristenUnie. Ook andere partijen reageren verbolgen. Zo zegt D66-Kamerlid Salima Belhaj: „Heb maar een woord voor haar uitspraken: afschuwelijk. Ik blijf in ieder geval wél hard werken om de bedreigde Afghanen hierheen te halen.”

Waarschuwing braindrain

Broekers-Knol waarschuwt in het interview ook voor een ‘braindrain’ in Afghanistan: een situatie waar geschoolde mensen massaal het land ontvluchten en alleen ongeschoolde mensen achterblijven. Ook deze opmerking schiet in het verkeerde keelgat. De Taliban gebruiken dit argument zelf ook in hun propaganda om te voorkomen dat mensen uit het land vertrekken. De organisatie meent dat zij nodig zijn om het land weer op te bouwen.

„Het lijkt me niet verstandig om het frame van de Taliban, de braindrain, over te nemen”, reageert CDA’er Derk Boswijk hierop. Ook keurt hij de berekeningen van Broekers-Knol af. „Zwaaien met potentieel 100.000 vluchtelingen is echt onzin. Als je met de ngo’s praat dan weet je dat de aantallen vele malen lager zijn. Dit interview zorgt alleen maar voor misleiding en weer een hoop ruis.”

‘Motie van afkeuring is een gele kaart’

De kritiek zal voor Broekers-Knol niet als een verrassing komen. In het interview met AD speelt ze hier al op in. met de opmerking: „Mijn woordvoerder denkt nu vast: dat is niet handig om te zeggen. Maar ik vind gewoon dat je daar eerlijk over moet zijn.” Ook de motie van afkeuring die de ministers ontvingen als gevolg van nalatig handelen wat betreft Afghanistan was voor Broekers-Knol geen reden om een stap terug te doen. „Je denkt wel even, goh, wat was mijn eigen positie? Je draait nog even de film in je hoofd af: heb ik steken laten vallen? Aan het einde van die film kwam ik toch tot de conclusie: nee, ik hoef niet af te treden. Persoonlijk vind ik dat een bewindspersoon niet hoeft af te treden na een motie van afkeuring. Dat is een gele kaart.” Verschillende Kamerleden eisen uitleg van demissionair premier Mark Rutte.

Taliban vervangen ministerie van Vrouwenzaken door departement voor ‘tegengaan zonden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Partijen uiten felle kritiek op uitspraken Broekers-Knol over Afghanistan
Sluiten