Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 31 okt 2021

Prachtig: Noorderlicht afgelopen nacht boven Nederland gespot

We schreven gisteren al dat de kans dat we het Noorderlicht boven Nederland gingen zien wel héél groot was dit weekend. En dat bleek te kloppen: afgelopen nacht hebben meerdere mensen het prachtig gekleurde poollicht gezien én vastgelegd.

Onder meer op Terschelling en Schiermonnikoog was het licht goed te zien, en ook in Friesland is het poollicht gespot.

Noorderlicht boven Nederland

Er was dit weekend een grote, actieve zonnestorm waarvan de elektrisch geladen stofdeeltjes onze atmosfeer bereikten. Die verbrandden daar, wat leidde tot het prachtige schouwspel dat wij het Noorderlicht of poollicht noemen. Dit licht is het beste waar te nemen in landen dichtbij de poolcirkel, en meestal zijn wij nét iets te ver weg. Maar afgelopen nacht was de zonnevlam zo sterk dat ook in Noord-Nederland flarden van het Noorderlicht waar te nemen waren.

Wel was die een iets andere kleur dan hoe je hem misschien kent van foto’s. In landen als Scandinavië en Canada is het Noorderlicht vaak paars en groen, maar hoe verder van de poolcirkel, hoe minder sterk de kleuren. Als het Noorderlicht al in Nederland zichtbaar is, dan is dat vaak in rode en oranje tinten. En dat zie je ook op de foto’s die mensen gisteravond van het poollicht hebben gemaakt.

5 unieke plekken in Europa om het noorderlicht te zien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Prachtig: Noorderlicht afgelopen nacht boven Nederland gespot
Sluiten