Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 30 okt 2021
Leestijd: 1 minuut

Vannacht kans om het Noorderlicht boven Nederland te zien

Vannacht gaat de wintertijd weer in en meteen trakteert de natuur ons mogelijk op misschien wel een van de mooiste winterfenomenen: het Noorderlicht. Dit is zelden in Nederland te zien, maar als het meezit, gaat het vannacht gebeuren.

Het Noorderlicht is er eigenlijk het hele jaar door. Toch wordt het vaak met de herfst en winter geassocieerd, omdat in deze seizoenen de lichtomstandigheden optimaal zijn om het kleurrijke fenomeen waar te nemen. Hoe dichter bij de poolcirkel, hoe vaker de lucht daar prachtig groen of paars kleurt. In Nederland kunnen we daarom niet vaak van het Noorderlicht, of poollicht, genieten. Maar vannacht gaat het misschien gebeuren.

Krachtige zonnevlam vergroot kans op Noorderlicht in Nederland

Het Noorderlicht wordt namelijk veroorzaakt door een actieve zonnestorm. Dit houdt in dat kleine elektrisch geladen (stof)deeltjes die afkomstig zijn van de zon onze atmosfeer bereiken en daar zullen verbranden. Vanaf de aarde is dat waar te nemen als gekleurde lichtsluiers. Vannacht bereikt een krachtige zonnevlam de aarde, waarvan de impact zo groot is dat we hem mogelijk ook hier kunnen zien.

In Noord-Nederland is de kans op succes het grootst. Dan zijn er echter wel opklaringen nodig. Hoewel de regen in de avond lijkt af te nemen, is de kans dat de bewolking verdwijnt erg klein. Toch kan het dat op een gunstig moment het Noorderlicht tussen de wolken te spotten is. Volgens Weerplaza is tussen 20.00 en 00.00 uur het meest gunstige tijdstip om buiten te gaan staan. Eventueel met je camera: in ons land is de kans op een fotografisch Noorderlicht namelijk groter dan een die we met het blote oog kunnen waarnemen.

De ijsmeester sterft uit, wat moeten we nu als er natuurijs ligt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.