Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 18 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Nabestaanden Peter R. de Vries: ‘We willen verdachten in ogen kijken’

Ingrijpend en confronterend. Zo omschrijft de partner van Peter R. de Vries de eerste openbare zittingsdag van de moordzaak vandaag. Voor de kinderen van de misdaadverslaggever was het spannend en emotioneel. Zijn goede vriend Peter Schouten noemt het een beladen dag.

„De partner van Peter R. de Vries wilde heel graag bij de zitting aanwezig zijn, omdat ze de verdachten wilde zien. Zij hebben ervoor gezorgd dat Peter plotsklaps uit het leven is gerukt”, zegt de woordvoerder van de partner van De Vries. „Zij en Peter hadden prachtige toekomstplannen. Dat is haar in een moment ontnomen en dat is natuurlijk vreselijk. Daarmee is ook zij voor het leven getekend. Ze noemde het enorm confronterend om de verdachten te zien.”

De kinderen van De Vries en hun moeder woonden maandag de zitting bij met een eigen slachtofferadvocaat. „Ze waren gespannen in aanloop hiernaar toe. Het was het eerste moment waarop ze de verdachten in de ogen konden kijken. Dat brengt spanning en emotie met zich mee”, zegt advocaat Annemiek van Spanje. „Maar wat er vandaag is besproken, daar zat weinig verrassends bij. Op alles waren we redelijk voorbereid.”

https://twitter.com/thejermaine/status/1449967815340052481?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1449967815340052481%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fin-het-nieuws%2Fbinnenland%2F2021%2F10%2Fopenbare-zitting-over-moord-peter-r-de-vries%2F

Delano G., volgens het Openbaar Ministerie de schutter, beriep zich tijdens de zitting op zijn zwijgrecht. Medeverdachte Kamil E. zei niets met de moord op De Vries te maken te hebben en presenteerde een alibi.

Beladen dag voor nabestaanden Peter R. de Vries

Peter Schouten, goede vriend van Peter R. de Vries, noemt het een beladen dag. Schouten is de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het grote liquidatieproces Marengo, De Vries was vertrouwenspersoon van de kroongetuige. Het vermoeden is dat de moord te maken heeft met de rol die De Vries had in het Marengoproces.

„Ik heb er zaterdag en zondag best veel over nagedacht. Ik heb ook niet goed geslapen vannacht, maar ik had me voorgenomen de emoties vandaag opzij te zetten”, zei Schouten. „Ik ben hier vooral om te luisteren naar het bewijsmateriaal, hoe voortvarend het onderzoek wordt opgepakt en naar wat de verdachten te zeggen hebben. Ik ging ervan uit dat ze weinig te zeggen hebben. Dat bleek bij verdachte Delano G. het geval te zijn. De andere verdachte Kamil E. heeft tot mijn stomme verbazing wel een verklaring afgelegd. Die zei in de rechtzaak: ‘Ik ben onschuldig. Ik wist niet wie ik vervoerde en ik heb geen wapens gezien’. Tegelijkertijd lag er een machinepistool in de auto waar zijn DNA op zat. Dat is op zijn minst bijzonder.”

Vorig weekend werd bekend dat en beveiliger van RTL Boulevard ruim een week voor de aanslag op Peter R. de Vries ingeseind is dat de misdaadverslaggever werd gevolgd. Dit op weg naar de parkeergarage vlakbij de Amsterdamse tv-studio.

Politiechef maakt zich zorgen om criminaliteit: ‘We zijn geen rustig eilandje meer in Europa’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.