Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Relaties & seks 18 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Wetenschappelijk bewezen: je bent minder aantrekkelijk als je taalfouten maakt

Zit je al een tijdje op Tinder en heb je maar geen succes? Het zou kunnen dat mensen je wel knap en leuk vinden, maar dat je gewoon niet kunt spellen. Uit onderzoek van Tilburg University blijkt namelijk dat mensen je een stuk minder aantrekkelijk vinden als je taalfouten maakt.

Heb je nooit een match? Misschien komt het omdat er in je bio staat dat je van ‘rijzen’ houdt. Of ben je midden in een leuk gesprek geghost nadat je een foto van je huisdier liet zien? Dat ligt waarschijnlijk niet aan het dier, maar aan het feit dat je erbij zette: ‘Kijk, dit is me hond.’

Fouten afgestraft op dating-apps

Uit onderzoek naar meer dan 12.000 datingprofielen en fictieve profielen met en zonder taalfouten blijkt dat het maken van taalfouten altijd een negatieve impact had. Tenminste, als het deelnemers aan het onderzoek opviel. Bij een derde van de deelnemers vielen taalfouten niet op. Deed dit het wel, dan waren de gevolgen groot: het maken van taal- of grammaticafouten is funest voor de kans op een leuke date.

Tinder is jarig: 5x tips voor een actieve date

„Er is heel weinig informatie beschikbaar in iemands profiel, vaak alleen een foto of een paar zinnen”, zegt promovenda Tess van der Zanden tegen RTL Nieuws. „Op basis daarvan moet je bepalen of je iemand aantrekkelijk vindt. Alles ligt dus onder een vergrootglas.”

Taalfouten maken je minder aantrekkelijk

En dus ook je eventuele taalfouten. Incorrect taalgebruik zorgde ervoor dat deelnemers slechter dachten over iemands persoonlijkheid. Met grammaticafouten in zijn profiel komt iemand direct minder intelligent over. Een typefoutje kan altijd gebeuren, maar daters zijn onverbiddelijk en vinden je meteen slordig.

Taalfouten ga je ook niet kunnen goedmaken met een knappe kop, zo blijkt uit het onderzoek. „De aantrekkelijkheid van de persoon op de foto bepaalde niet hoeveel aandacht er was voor de tekst en ook niet hoeveel impact eventuele taalfouten hadden.” Een taalfout word je dus ook niet vergeven als je eruit ziet als Brad Pitt. Besteed dus aandacht aan je Tinder-bio en let goed op fouten in je berichtjes voordat je iets verstuurt.

Weer geen succes op Tinder? 10 redenen waarom je flopt op datingapps

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.