Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 18 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Eerste zitting over moord Peter R. de Vries: volgend jaar verder

De rechtbank Amsterdam heeft vandaag voor het eerst openbaar de zaak van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries behandeld. Op sociale media klonken de woorden ‘wrang’ en ‘beladen’. Het nieuws na de zaak van vanmorgen: volgend jaar gaat (pas) verder.

Het ging nog niet om een inhoudelijke zitting, maar om een voorbereidende. Dan worden eventuele onderzoekswensen besproken en beslist de rechtbank of de verdachten in hechtenis moeten blijven.

Twee betrokkenen moord Peter R. de Vries

De 22-jarige Delano G. wordt ervan verdacht De Vries op 6 juli in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam te hebben neergeschoten. Dat gebeurde na diens optreden in het programma RTL Boulevard. Hij was op weg naar de parkeergarage om zijn auto te halen. Rotterdammer G. en de 35-jarige Poolse medeverdachte Kamil E. uit Maurik werden vrij snel na de aanslag opgepakt. De Pool zou de vluchtauto hebben bestuurd. Het tweetal werd op de A4, ter hoogte van de afrit Leidschendam, klemgereden en aangehouden.

https://twitter.com/janssensnuf/status/1449967848210771971

Verdachten aanwezig, kinderen De Vries ook

Het was vooraf niet duidelijk of de verdachten vandaag in de rechtbank aanwezig zouden zijn. De advocaten van G. en E. reageren met „geen commentaar” op die vraag. Het duo verscheen echter wel. Het was maandag erg druk in de rechtbank, er was veel pers en publiek op de zitting afgekomen. Onder hen de kinderen van De Vries, Royce en Kelly.

Het slachtoffer werd in juli zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en overleed negen dagen later aan zijn verwondingen. Een motief voor de moord is nog niet bekend. Dat de rechtszaak over Peter R. de Vries vandaag begon, noemde een twitteraar ‘beladen’.

https://twitter.com/thejermaine/status/1449967815340052481

Er wordt rekening mee gehouden dat het motief voor de moord te maken heeft met de rol van De Vries in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, met hoofdverdachte Ridouan Taghi. De Vries was sinds vorig jaar adviseur en vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. Sinds begin 2018 werd bekendgemaakt dat B. zich had gemeld als kroongetuige, werd eerst zijn onschuldige broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 werd zijn advocaat Derk Wiersum vermoord.

De inhoudelijke behandeling van de moord vindt volgend jaar mei of juni plaats in de rechtbank in Amsterdam. Dat besloot de officier van justitie vandaag. Het onderzoek is nagenoeg afgerond, liet de officier weten. En het verdachte tweetal? G., de vermoedelijke schutter, heeft niets willen zeggen vandaag. E. zegt dat hij ‘iemand van Amsterdam naar Rotterdam moest rijden’, maar dat hij geen idee had waarom.

Waarschuwing over Peter R. de Vries

Dit weekend werd bekend dat en beveiliger van RTL Boulevard ruim een week voor de aanslag op Peter R. de Vries ingeseind is dat de misdaadverslaggever werd gevolgd. Dit op weg naar de parkeergarage vlakbij de Amsterdamse tv-studio.

Donderdagavond was een door velen hoog gewaardeerd eerbetoon aan De Vries te zien tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala.

https://twitter.com/Televizier/status/1448735906949644293

Statement Humberto Tan over Thierry Baudet en aids krijgt veel bijval

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.