Redactie Metro
Redactie Metro Fit & gezond 5 okt 2021

‘Angst voor Covid-19 leidt tot meer maagverkleiningen’

Uit angst voor Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus, melden meer mensen zich voor een maagverkleining. Dat schrijft De Telegraaf. Mensen met ernstig overgewicht hebben namelijk een groter risico om erg ziek te worden na een coronabesmetting. Dat lijkt voor velen de reden om over te gaan tot een maagverkleining.

Volgens Kobus Dijkhorst, directeur van de Nederlandse Obesitas Kliniek, is het aantal aanvragen voor een maagverkleining tijdens de coronacrisis flink toegenomen.

‘Angst voor Covid-19 leidt tot meer maagverkleiningen’

De Nederlandse Obesitas Kliniek werkt samen met een groot aantal ziekenhuizen en heeft zo dus inzicht in de cijfers. Dijkhorst: „Het aantal aanmeldingen voor een gastric bypass is bij ons sinds september 2020 gestegen van 7000 naar 8050.”

Ook het OLVG in Amsterdam en het Hoofddorpse Spaarne Gasthuis constateren een piek in de aanvragen voor een gastric bypass. „Corona is niet dé motivatie om een maagverkleiningsoperatie te ondergaan, maar ik zie dat het voor patiënten die al lang worstelen met hun gewicht en vervelende gezondheidskwalen het laatste zetje is”, zegt chirurg Sjoerd Bruin van het Spaarne Gasthuis. Door de coronadruk op de zorg zijn lange wachtlijsten ontstaan. Maagverkleiningen hebben echter een hoge prioriteit. Bruin: „Daarom geeft het ziekenhuis ons nu de ruimte om de wachtlijsten zo snel mogelijk weg te werken.”

‘Aantal coronagevallen daalt niet meer’

Vandaag brengt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ook weer de wekelijkse coronacijfers naar buiten. De daling is er zo goed als af, meldt de gezondheidsdienst. In de afgelopen zeven dagen zijn vrijwel evenveel positieve tests geregistreerd als in de week ervoor. Ook het aantal gemelde sterfgevallen door toedoen van het coronavirus blijft ongeveer gelijk. Het aantal ziekenhuisopnames daalt waarschijnlijk wel.

Elke dinsdag meldt het RIVM hoe de weekcijfers rond het coronavirus ervoor staan. In de zes dagen na de laatste update kreeg het instituut 10.118 meldingen, gemiddeld 1686 per dag. Daarmee komt het weekcijfer vermoedelijk uit op 11.500 tot 12.000 positieve tests. Vorige week meldde het RIVM 11.760 bevestigde besmettingen in een week tijd.

Facebookstoring trof 3,5 miljard mensen, maar ‘data niet onbeschermd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Angst voor Covid-19 leidt tot meer maagverkleiningen’
Sluiten