Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Onderweg 1 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Verkeer bijna zo druk als voor coronacrisis, werkt er dan niemand meer thuis?

De toename van automobilisten die voor de zomer te zien was, heeft zich doorgezet. De vakanties zijn weer afgelopen en mensen hebben, bijna voor het eerst deze coronatijd, afspraken om naar toe te gaan. Automobilisten laten zich nu zelfs bijna net zoveel op de weg zien als voor de coronacrisis.

Dat meldt het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP). „De ochtendspits is nog steeds minder dan die was”, zegt Peter van der Mede van het NVP. „Maar de avondspits is weer op het niveau van voor corona.”

Verkeer bijna zo druk als vanouds

Wel pakken mensen steeds meer verspreid over de dag de auto. In het midden van de dag is het op werkdagen daardoor juist drukker op de weg dan voor corona.

In totaal brachten Nederlanders vorige week gemiddeld 37 minuten per dag in de auto door. Dat is dicht in de buurt van 2019, toen het gemiddelde tijdens dezelfde periode op ongeveer 40 minuten lag. Het jammere aan de toenemende drukte zijn uiteraard de files, die we door de coronacrisis lang hebben kunnen missen. Wordt thuiswerken dan helemaal niet meer gedaan?

Thuiswerken of naar kantoor?

Het NVP komt aan deze cijfers door de verplaatsingen van een panel van 10.000 mensen te meten met een app. Wat de organisatieopvalt, is dat steeds meer mensen zich in september op hun werk vertoonden. Eind september werd het advies van het kabinet als het om werken gaat aangepast: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.

Ook valt het NVP op dat nog steeds meer mensen buiten wandelen vergeleken met de periode voordat de coronacrisis uitbrak. Tijdens de eerste lockdown zagen de onderzoekers dat mensen meer ommetjes gingen maken om een luchtje te scheppen. Een deel lijkt die gewoonte vast te houden. Het lijkt er ook op dat mensen vaker besluiten te wandelen als ze ergens naartoe moeten.

Minder mensen in het OV

Nog steeds pakken beduidend minder mensen de trein, bus, metro of tram dan voor de uitbraak van het coronavirus. Het aantal minuten dat mensen doorbrengen in het openbaar vervoer is al maanden met een gestage opmars bezig, maar is nog niet op het oude niveau. Vorige week brachten mensen gemiddeld ruim 2 minuten per dag door in het ov en dat waren er ongeveer 4 tijdens dezelfde periode in 2019. In juni was de ‘normale dienstregeling‘ bij de Nederlandse Spoorwegen terug.

De Jonge tevreden over eerste week coronapas: ‘Hartstikke goed gegaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Verkeer bijna zo druk als voor coronacrisis, werkt er dan niemand meer thuis?
Sluiten