Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 4 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Lippen over Sint-intocht en Sinterklaas-journaal stijf op elkaar gehouden

Jaar na jaar is Nederland benieuwd: komt Piet met de Goedheiligman mee in het Sinterklaasjournaal en de intocht? Hoe ziet hij of zij eruit? En is ie überhaupt wel mee met Sinterklaas?

Voor de komende editie is er voorlopig maar één antwoord op de vragen: ‘Geen idee’.

Intocht Sinterklaas blijft een verrassing

Sinterklaas wordt de komende maand net als vorig jaar ontvangen met een defilé bij het Grotepietenhuis. Maar hoe de intocht op 13 november er precies gaat uitzien, wil de NTR niet verklappen. „Dat moet een verrassing blijven”, liet een woordvoerder van de omroep vandaag weten aan persbureau ANP.

Hoe Piet er dan uit ziet – en of hij met z’n vele collega’s wel met Sinterklaas is meegevaren dit jaar, weten we dan inmiddels wel. Het Sinterklaasjournaal is namelijk vanaf 8 november te zien, natuurlijk met de vertrouwde presentatrice Dieuwertje Blok. Vorig jaar bleek de Roetveegpiet vooral populair, ook op de stoomboot die door genoemd tv-journaal werd gevolgd. Op de meerderheid van de Nederlandse scholen waren Roetveegpieten te zien.

Het filmen van het Sinterklaasjournaal is nog volop bezig. Ene Hylke uit Soest liet dat zondag weten, want hij had er last van:

Burgemeesters en kinderen op bezoek bij Sinterklaas

De NTR maakte afgelopen zomer al bekend dat de sint en zijn pieten, net als vorig jaar, door burgemeesters en kinderen worden begroet bij het Grotepietenhuis. In een brief werden burgemeesters uitgenodigd zich daarvoor aan te melden. De omroep wil niet zeggen hoeveel aanmeldingen er zijn binnengekomen en wat ze daar gaan doen.

Ook de locatie van het pietenhuis en de plek waar de goedheiligman met de pakjesboot zal aanmeren, blijven geheim. Vorig jaar kwam Sinterklaas aan bij de (fictieve) Dieuwertje Blokkade in een niet nader genoemde plaats. Het Grotepietenhuis was toen gevestigd in een plek die erg leek op Paleis Soestdijk in Baarn.

Veel discussie over Zwarte Piet

Over Piet zijn de laatste tijd volop discussies en die zijn fel. Vorig jaar meldde de organisatie Kick Out Zwarte Piet in welke plaatsen er bij intochten van Sinterklaas allemaal zou worden geprotesteerd. Dat ging steeds gepaard met de hashtag #2020zwartepietvrij. Het ging toen onder meer om Venlo, Breda, Maastricht, Weert en Eindhoven. Kick Out Zwarte Piet krijgt dan steevast veel bijval, maar net zoveel boze reacties van mensen die Zwarte Piet graag willen behouden.

Vandaag kwam er nieuws over Piet uit drie Noord-Hollandse gemeenten: Alkmaar, Bergen en Heerhugowaard. Hoewel de organisaties van de intocht van Sinterklaas vinden ‘nooit verkeerde bedoelingen te hebben gehad’, gaat men nu toch overstag. „Zwarte Piet verschiet van kleur.” Met name in Alkmaar was de discussie pittig. Twee jaar geleden verliep een protest van Kick Out Zwarte Piet in de Kaasstad bijzonder grimmig.

Bijna alle burgemeesters in het Sinterklaasjournaal (ook Zwalk!), elf niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lippen over Sint-intocht en Sinterklaas-journaal stijf op elkaar gehouden
Sluiten