Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 11 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Bijna alle burgemeesters in het Sinterklaasjournaal (ook Zwalk!), elf niet

Van de 355 burgemeesters in ons land doen er voorlopig slechts elf niet mee aan het huidige seizoen van het Sinterklaasjournaal.

Onder anderen Femke Halsema van Amsterdam en Don Bijl van Purmerend leverden tot dusver geen persoonlijke boodschap af voor de kinderen die een tekening voor Sinterklaas opsturen op de site van het NTR-programma.

Halsema toch in Sinterklaasjournaal

Volgens een woordvoerder van de omroep doen de burgemeesters „om uiteenlopende redenen” niet mee. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat desgevraagd weten dat er alsnog een video met Halsema komt. Eerder was daar geen tijd voor.

In het journaal van gisteren was te zien dat tientallen burgemeesters inbraken in de uitzending om te melden dat Sinterklaas ook in hun gemeente welkom is en dat jonge kijkers tekeningen kunnen opsturen die zij de Goedheiligman dan overhandigen. Bekende burgervaders als Jan van Zanen van Den Haag, Sybrand Buma van Leeuwarden, Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, Ahmed Marcouch van Arnhem en Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden maakten hun opwachting.

Naast de burgemeesters van Amsterdam en Purmerend doen tot dusver ook die van Aalten, Eijsden-Margraten, Heerde, Lelystad, Putten, Sint Anthonis, Steenbergen, Terschelling en Zoeterwoude niet mee.

Op de site van het Sinterklaasjournaal krijgen kinderen die een tekening insturen een dankfilmpje van hun eigen burgemeester te zien. Kinderen uit de elf gemeenten die niet meedoen krijgen een boodschap van „de hoofdambtenaar van bijzaken”, een rol van Ronald Snijders.

Maar ja, Zwalk…

Al die burgemeesters kunnen overigens wel denken dat na hun brief aan de Sint de stoomboot zaterdag in hun gemeente zal aanleggen, hun collega uit Zwalk denkt toch het meeste kans te maken. Hij had maandag Sinterklaasjournaal-journalist Jeroen al op bezoek. Jeroen kon Zwalk overigens amper vinden, want het staat niet op de kaart. Toch belandde hij bij de burgemeester, de totaal onverwachte nieuwe baan van Matthijs van Nieuwkerk die na De Wereld Draait Door een nieuwe uitdaging zocht.

Vanavond was het Sinterklaasjournaal ook in het Twentse Schroothoop en het Limburgse Kruisigem. Laatstgenoemd plaatsnaambordje stond overigens naast een Jezusbeeld aan het kruis.

In Schroothoop en Kruisigem is men er heilig van overtuigd dat Sint er zal arriveren en worden volop voorbereidingen getroffen. Mogelijk blijkt dat  zaterdag trouwens een typisch gevalletje ‘zonde van het werk’, want op de stoomboot is precies één zak kolen te kort om Nederland te kunnen halen. Buiten dat heeft de hoofdpiet geen enkel idee naar welke plaats in ons land hij dit jaar moet varen.

Lees ook: Sinterklaas komt aan in fictief dorpje Zwalk: ‘You never Zwalk alone’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.