Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 12 nov 2020

Kick Out Zwarte Piet in de startblokken voor nieuwe demonstraties

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil de komende dagen weer demonstreren tegen Zwarte Piet. De organisatie laat weten zaterdag in Breda te willen protesteren.

Zondag staat Maastricht op de planning, 21 november Weert en Venlo en 22 november Eindhoven.

Zaterdag is de landelijke aankomst van Sinterklaas op een geheime locatie zonder publiek. In de rest van het land zijn intochten afgeblazen vanwege het coronavirus. Dat is voor KOZP geen reden om stil te zitten, liet voorman Jerry Afriyie eerder al weten. Eigenlijk zou er in minstens 22 gemeenten worden gedemonstreerd.

Kick Out Zwarte Piet coronaproof

Volgens KOZP zijn de nu aangekondigde demonstraties coronaproof en zijn ze volgens de „KOZP-principes van vreedzaam protest”. Wat dat precies inhoudt wordt niet gemeld.

Vandaag plaatste de organisatie, voortgekomen uit ‘Nederland wordt beter‘, een filmpje over de acties van de komende tijd.

Het protest in Venlo is gericht tegen ‘grijze piet’. In Venlo is vanaf volgend jaar voor Zwarte Piet een lichtere variatie bedacht, de grijze piet. Ook daarover is KOZP niet te spreken. Voor de actiegroep zijn alleen roetveegpieten acceptabel.

Veel tegenprotest

Inmiddels is in veel plaatsen is de vrolijke hulp van Sinterklaas al vervangen door de roetveegpiet. Ook in het Sinterklaasjournaal van de NTR zijn sinds vorig jaar uitsluitend pieten met roetvegen te zien. Dat leidde weer tot protesten van mensen die Zwarte Piet willen behouden. Ook Kick Out Zwarte Piet kan steevast rekenen op veel boze reacties uit heel Nederland.

Lees ook: Er gaat iets goed! Volop zeehonden in de Nederlandse Waddenzee

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kick Out Zwarte Piet in de startblokken voor nieuwe demonstraties
Sluiten