Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Reizen 11 okt 2021

Reisaanbieders informeren onvoldoende over risico’s: let op de kleine lettertjes

Veel aanbieders van pakketreizen waarschuwen hun klanten niet over de financiële risico’s die daarbij horen. Wanneer je namelijk een vakantie boekt naar gebieden die op dat moment vanwege corona oranje gekleurd zijn, worden de kosten van annulering of repatriëring niet door de reisorganisatie vergoed. Bij ‘oranje bestemmingen’ draaien reizigers hier zelf voor op.

Dat blijkt uit een steekproef van De Consumentenbond. „Aanbieders van reizen naar oranje bestemmingen die hun klanten niet vooraf actief wijzen op de financiële risico’s, ontduiken hun wettelijke zorg- en informatieplicht”, zegt directeur Sandra Molenaar.

Reizen naar oranje gebieden

De Consumentenbond deed een steekproef bij tien reisorganisaties, waaronder ANWB Reizen, Corendon, Expedia Travel, KLM Holidays (AirTrade), Prijsvrij, Sunweb, The Travel Club, Tix.nl, TUI en Dé VakantierDiscounter. Wat bleek? Alleen KLM Holidays wijst bij boeken actief op de financiële risico’s van een reis naar een oranje gebied.

ANWB Reizen, Sunweb, The Travel Club en TUI geven aan dat reizigers hun geld terugkrijgen bij een negatief reisadvies. Maar ze vermelden hier niet bij dat dit alleen geldt als het gebied geel of groen was op het moment van boeken.

Reisverzekeringen

Vier reisaanbieders (ANWB Reizen, Corendon, Expedia en Sunweb) adviseren reisverzekeringen die reizen naar oranje gebieden niet dekken. Medische kosten, ongevallen en bagage worden bijvoorbeeld niet gedekt. Dat blijkt uit hun kleine lettertjes (daterend van 7 oktober). Wel is onduidelijk hoe actueel die voorwaarden nog zijn. Zo gebruikten twee reisaanbieders verzekeringsvoorwaarden uit 2019, terwijl veel verzekeraars reizen naar oranje bestemmingen nu wél dekken. Ook laat reisorganisatie Sunweb weten dat ze op dit moment geen reizen aanbieden naar oranje gebieden. „Sunweb verwacht deze reizen wel op korte termijn te gaan uitvoeren en zal hier de aanbevelingen van de Consumentenbond in meenemen”, laat een woordvoerder weten.

Het advies van De Consumentenbond aan reizigers zonder passende reisverzekering, is om die af te sluiten na goed te vergelijken. Zo voorkom je dat je een „waardeloze” reisverzekering afsluit, zo staat op de website van de organisatie.

Ook roept de Consumentenbond reisaanbieders op om hun verzekeringsinformatie op orde te brengen. Ze hebben de bevindingen onder andere gedeeld met toezichthouder ACM. „Daarnaast hebben we de ANVR verzocht om haar leden te wijzen op hun verplichtingen en te zorgen dat die hun klanten voor het boeken wijzen op hun rechten en de financiële risico’s”, vertelt Molenaar.

Reizen naar de mooiste 007-filmlocaties van James Bond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Reisaanbieders informeren onvoldoende over risico’s: let op de kleine lettertjes
Sluiten