Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 15 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Grapperhaus: ‘QR-code CoronaCheck-app scherper controleren, het móet’

De controle op het coronatoegangsbewijs moet veel beter, vindt demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Uit onderzoek van I&O in opdracht van de NOS bleek dat de controle op de QR-code en een identiteitsbewijs nog niet overal goed gaat.

„Mensen moeten dit echt serieus nemen, ook ondernemers”, zei de bewindsman vrijdag. „Dit is gewoon echt niet goed.” Hij heeft naar aanleiding van het onderzoek gemeenten een brief gestuurd dat het beter moet. Er moet „echt werk” gemaakt worden van de controle van de coronapas, zo vindt Grapperhaus.

Geld voor controleren QR-code CoronaCheck-app

Hij wijst er op dat hij juist extra geld heeft vrijgemaakt voor gemeenten en ondernemers om de controle en handhaving op de coronatoegangsbewijs te verbeteren. Er zijn volgens hem ook slimme oplossingen mogelijk, zoals polsbandjes die al in verschillende steden worden gebruikt.

Uit het onderzoek van I&O kwam onder meer naar voren dat slechts 36 procent van de beheerders van sportkantines zegt te controleren op de QR-code en een identiteitsbewijs. In bioscopen, theaters, concertzalen en in stadions wordt vaak wel (minstens 82 procent) gecontroleerd. In cafés en restaurants zijn de verschillen groot. Soms is er ook agressie.

Vooral in sportkantines moet het beter

Hubert Bruls, de voorzitter van de Veiligheidsregio’s en burgemeester van Nijmegen, zei gisteren al dat sportkantines hun leven moeten beteren. „Aangezien het onderzoek aantoont dat een meerderheid van de Nederlanders met een coronatoegangsbewijs positieve ervaringen heeft én de controle een relatief kleine moeite blijkt te zijn, roep ik beheerders van sportkantines op het bewijs toch écht te handhaven. Als de besmettingen blijven stijgen en de maatregelen weer aangescherpt moeten worden, wordt niemand blij”, aldus de beraadsvoorzitter. Demissionair minister Grapperhaus verwacht dat de veiligheidsregio’s volgende week over de kwestie praten.

Een coronatoegangsbewijs is vanaf 13 jaar nodig in de horeca, bij evenementen en andere activiteiten. De maatregel was volgens het kabinet nodig om de 1,5 meterregel los te kunnen laten. Bezoekers moeten gevaccineerd zijn, een negatieve test hebben of aan kunnen tonen dat ze een corona-infectie hebben doorgemaakt.

Drukte verwacht bij woonprotest: ‘Huizen voor mensen, niet voor winst’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Grapperhaus: ‘QR-code CoronaCheck-app scherper controleren, het móet’
Sluiten