Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 15 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Drukte verwacht bij woonprotest: ‘Huizen voor mensen, niet voor winst’

Een grote groep mensen zal zondagmiddag door Rotterdam trekken bij een woonprotest onder de naam Woonopstand. De organisatoren hopen 10.000 tot 15.000 betogers te trekken.

Na een eerste grote demonstratie in Amsterdam -waar vorige maand zo’n 15.000 demonstranten op de Dam aanwezig waren- hebben de organisatoren nu voor een andere locatie gekozen. Het protest gaat deze keer van start middenin een buurt in Rotterdam-Zuid, waar grote ontwikkelingen bezig zijn op het gebied van wonen. Zo wordt op dit moment, tegen de zin van veel bewoners, een deel van de sociale huurwoningen in Tweebosbuurt gesloopt, om plaats te maken voor woningen die deels in het midden- en hogere prijssegment zitten.

90.000 woningen staan leeg, woonprotest spreekt van crisis

Door het protest op deze locatie te organiseren, wilt de organisatie mensen in Rotterdam-Zuid een hart onder de riem te steken. „Niet alleen in de Tweebosbuurt, maar op heel veel andere plekken in en buiten Rotterdam komen mensen in de knel door het huidige huisvestingsbeleid“, zegt Mustapha Eaisaouiyen van organisator Woonopstand. „Uit cijfers van het CBS blikt dat er in Nederland 90.000 woningen leegstaan, waarvan een derde langer dan een jaar.”

De organisatoren spreken van een wooncrisis en eisen dat er actie wordt ondernomen om de in hun ogen nijpende situatie op de woningmarkt te verbeteren. De organisaties variëren van politieke partijen tot belangenverenigingen als de Woonbond, vakbond FNV en diverse huurdersverenigingen. Alle partijen willen een einde maken aan de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning, de hoge huurprijzen in de vrije sector, de gekte op de koopmarkt en het stijgende aantal daklozen.

De partijen achter het woonprotest eisen onder meer garanties op beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen en woonzekerheid. Ook willen ze minder marktwerking en lagere huren en een verbod op tijdelijke huurcontracten. Ook pleiten ze voor volwaardige zeggenschap en onafhankelijke ondersteuning voor bewoners bij plannen voor hun woning, buurt en stad.

Nog meer demonstraties de komende maand

Het houdt niet op bij deze twee demonstraties: 13 november staat een nieuw woonprotest gepland op het Malieveld in Den Haag en op 28 november in Groningen staan nog twee woondemonstraties op de agenda.

Het nieuws over de woningcrisis blijft aanhouden: vandaag roept een coalitie van zestien grote steden het aanstaande kabinet op om zo snel mogelijk werk te maken van de wooncrisis. Zij vragen om meer geld en minder regels. „Pas belemmerende wet- en regelgeving aan”, roepen zij. Om sneller meer woningen te kunnen realiseren, vragen zijn om jaarlijks 2 miljard extra van het Rijk. De vier grote steden, samen met onder meer Arnhem, Zwolle, Den Bosch en Haarlem, willen in totaal ongeveer een miljoen nieuwe woningen bijbouwen.

Huizen worden komende twee jaar nóg 90.000 euro duurder; wordt kopen straks alleen iets voor de elite?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.