Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Geen strenge controle QR-code horeca: ‘Eén op de drie krijgt geen check’

Het coronatoegangsbewijs, oftewel de QR-code, is inmiddels verplicht voor een bezoekje aan horeca, theater of bioscoop. Toch blijkt uit onderzoek dat men daar niet altijd even streng op controleert. Eén op de drie gevallen kreeg geen check van het personeel.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. Het onderzoeksorgaan onderzocht dit afgelopen weekend onder bijna 2300 mensen. Vooral kantines van amateursportclubs namen de controles niet zo nauw. In bioscopen, theaters, concertzalen en in stadions was dit een stuk strenger (82 procent). In kroegen en restaurants verschilden de controles nogal. Ruim de helft van de horecagasten werd gecheckt. Een vijfde tot een kwart helemaal niet.

Horeca doet geen consequente controle van QR-code

Volgens het onderzoek heeft bijna negen op de tien Nederlanders de QR-code gebruikt (86 procent). Zij hebben de CoronaCheck-app op hun telefoon staan of gebruiken een geprint vaccinatietoegangsbewijs. Volgens de resultaten heeft 14 procent de app niet.

Zo’n 64 procent van de ondervraagden blijkt positief te zijn over een vaccinatietoegangsbewijs. I&O Research concludeert dat het QR-code-systeem voor mensen een veilig gevoel geeft. Bijna één op de tien (8 procent) is volgens het onderzoeksorgaan negatief over de controles. Volgens hen werkt de applicatie technisch niet goed en worden zij niet consequent gecontroleerd. Dat zou een schijnveiligheid geven of ronduit onveilig zijn. Mensen met een negatief oordeel vinden dat de ‘schifting aan de poort’ juist voor een ongewenste tweedeling zorgt.

Coronapas tot voorjaar 2022

Het ziet ernaar uit dat de huidige besmettingscijfers oplopen. En daarmee lijkt de verwachte najaarsstijging ingezet. Coronadeskundige Ernst Kuipers vertelde gisteravond bij Jinek over het gebruik van de coronapas. Hij verwacht dat we deze toegangsbewijzen nog tot zeker „april of mei” van 2022 nodig hebben. Volgens hem leidt de huidige vaccinatiegraad tot deze maatregel. Zolang sommige mensen zich niet laten vaccineren, moet de coronapas volgens hem aanblijven.

OMT adviseert: niet versoepelen, corona verspreidt zich dit najaar harder dan gedacht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.