Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 21 okt 2021

Nog geen duidelijkheid voor gestrande reizigers in Marokko door vliegverbod

Sinds middernacht mogen er plots geen Nederlandse vliegtuigen meer naar Marokko reizen. Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft een verzoek ingediend bij de Nederlandse ambassade in Marokko om gestrande reizigers op te mogen halen.

Vliegverbod Marokko voor Nederland

Marokko heeft de Nederlandse vluchten verboden naar aanleiding van het oplopende aantal besmettingen in ons land. Ook de detectie van een nieuwe virusvariant in het Verenigd Koninkrijk baart de autoriteiten daar zorgen.

In maart 2020 legde Marokko het vliegverkeer ook al stil, met als gevolg dat veel Nederlanders noodgedwongen wekenlang vastzaten in het Noord-Afrikaanse land. Toen werden echter ook vluchten van andere EU-landen verboden, nu zijn veel andere landen als België en Frankrijk nog wel welkom. Vliegtuigen uit Engeland mogen ook niet meer op de Marokkaanse luchthavens landen.

Nog geen duidelijkheid voor gestrande reizigers

Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft via de Nederlandse ambassade in Marokko bij het ministerie van Buitenlandse Zaken een verzoek ingediend voor repatriëringsvluchten. Bij zulke vluchten worden lege vliegtuigen naar het land gestuurd om in ieder geval gestrande reizigers weer terug naar Nederland te kunnen halen. Tot nu toe is er nog geen reactie op het verzoek gekomen. „Het is nu eigenlijk wachten en hopen dat de Marokkaanse autoriteiten ons die vergunning verlenen”, zegt een woordvoerster van Transavia.

Alle normale uitgaande vluchten van de maatschappij zijn in ieder geval tot 27 oktober geannuleerd. Daarna kijkt Transavia per dag of vluchten wel of niet kunnen doorgaan. Omdat de geannuleerde vluchten precies in de periode van de herfstvakanties vallen, zien veel mensen hun vakantie in duigen vallen. Er zijn in ieder geval zo’n 5000 vluchten geannuleerd. Het is niet duidelijk hoeveel Nederlanders er op dit moment in Marokko in de problemen zijn gekomen door het vliegverbod.

Voor de gedupeerden is er wel een omweg: zij kunnen bijvoorbeeld naar Brussel vliegen en vanuit daar weer naar Nederland.

Grote delen van Nederland kleuren weer rood op Europese coronakaart

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nog geen duidelijkheid voor gestrande reizigers in Marokko door vliegverbod
Sluiten