Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 21 okt 2021

Ron Fresen stopt bij NOS Journaal: ‘Ik ben ongeneeslijk ziek’

„We gaan naar Ron Fresen in Den Haag”, zal nog maar even te horen zijn in het NOS Journaal. De doorgewinterde politiek verslaggever van de NOS is bezig aan zijn laatste politieke seizoen en stopt volgend jaar op 1 mei als duider bij het achtuurjournaal van de omroep. In de Volkskrant legt hij de reden uit voor zijn aangekondigde vertrek: ik ben ongeneeslijk ziek. „Nee, niet Ron Fresen!”

In het interview zegt Fresen gediagnostiseerd te zijn met prostaatkanker. „De onbezorgdheid die je normaal als gezond mens hebt, viel ineens weg. Plotseling moest ik me druk gaan maken over de vraag hoe lang ik daar nog mee kon leven, en wat voor leven dat dan was.” Eerder werd Fresen ook al gediagnosticeerd met deze vorm van kanker. Daarna was hij elf jaar kankervrij, maar na een controle eind 2018 bleek de ziekte toch weer teruggekeerd. Hij hield het nieuws lange tijd voor zich, omdat hij niet wilde dat hij zijn werk beïnvloedde, zo zegt hij zelf.

Fresen wil in resterende tijd zoveel mogelijk genieten

Nu hij stopt als politiek duider, heeft hij meer vrije tijd. Die tijd wil hij gebruiken om zoveel mogelijk te genieten van zijn kleinzoon en zijn vrouw, die onlangs met pensioen is gegaan. „We kunnen straks van alles samen doen. Wat voor temperatuur is het in Parijs? Kom, we pakken de auto en rijden ernaartoe. Of verder Frankrijk in, we zijn allebei wijnliefhebbers.”

Fresen is de vaste duider van het NOS Journaal. In het persbericht van de NOS staat dat Ron Fresen de komende maanden voor het journaal nog wel een aantal grote gebeurtenissen zal verslaan, zoals de formatie, een nieuw kabinet en de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. De NOS houdt de moed erin dus, aldus Twitteraars: „Voor de zomer is er een nieuw kabinet.”

Veel herinneringen aan duider Ron Fresen

Veel kijkers van het NOS Journaal hebben warme herinneringen aan de journalist en vinden het erg jammer dat hij niet meer de politieke duidingen zal verzorgen. „Bedankt Ron, voor al die uren voor dichte deuren, late avonden, koude pleinen, natte pakken, vragenuurtjes en het verteren van voorgekauwde antwoorden.”

Anderen maakten er nog een grapje van, toen in eerste instantie niet bekend was dat hij stopte vanwege zijn ziekte. „Ron Fresen kan het net als Mona Keijzer niet meer uitleggen”, doelend op de politieke onrust van de afgelopen maanden en het ontslag van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

NOS Journaal is 65, zo zag het er in de loop van de jaren uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ron Fresen stopt bij NOS Journaal: ‘Ik ben ongeneeslijk ziek’
Sluiten