Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 1 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Evenementenbranche verliest rechtszaak tegen overheid: ‘Aantal bezoekers beperken mag’

De eisen van de evenementenbranche in het kort geding tegen de overheid zijn door de rechter afgewezen. Volgens de uitspraak in de rechtszaak zijn de coronamaatregelen voor evenementen ‘navolgbaar’ en ‘niet onbegrijpelijk’.

De betrokken partijen reageren verbijsterd en teleurgesteld op het besluit van de rechtbank.

Kort geding tegen de overheid

Twintig partijen stapten deze week naar de rechter om een kort geding in te dienen over de coronamaatregel die zegt dat evenementen maar 75 procent bezoekerscapaciteit mogen toelaten. Ook zijn de partijen, waaronder Unmute Us, Apekooi Events en MOJO, niet blij met de regel dat alle horecagelegenheden en nachtclubs ’s nachts om 12.00 uur moeten sluiten. Hun argument is dat bij een goed deurbeleid waarbij de coronapas gecontroleerd wordt, de andere regels niet bijdragen aan de bestrijding van corona. Volgens de partijen zorgt de capaciteitsbeperking van evenementen ervoor dat ze niet rendabel zijn en daarom vaak niet door kunnen gaan.

Evenementenbranche verliest rechtszaak

De argumenten waren niet voldoende voor een opheffing van de regels. Vrijdagochtend deed de rechtbank in Den Haag uitspraak en heeft het kort geding van de evenementenbranche afgewezen. De rechter zegt in de uitspraak dat het besluit van de overheid rechtmatig was en voor de branche ‘navolgbaar’ moet zijn. De betrokken partijen reageren verbijsterd en teleurgesteld. Zo zegt Jasper Goossens namens Unmute Us: „We worden moedeloos van de muur waar we telkens tegenaan lopen. Het is frustrerend dat de rechter onze onderzoeksresultaten blijkbaar niet kan laten opwegen tegen willekeurige adviezen en besluiten van het OMT en het kabinet, maar wij zullen blijven strijden voor het behoud van onze sector.”

MOJO-directeur Ruben Brouwers begrijpt ook niets van de uitspraak. „Ruim anderhalf jaar geleden moesten wij als eerste dicht en nu staan we achteraan in de rij om weer volledig open te mogen ondanks al onze inspanningen.” De partijen nemen het de overheid vooral kwalijk dat zij in juni fouten hebben gemaakt door alle maatregelen los te laten, en dat de evenementenbranche daar nu voor moet boeten.

De verenigde eisers zijn niet van plan om het bij deze uitspraak te laten zitten en beraden zich momenteel op vervolgstappen.

Testen voor reizen gaan vanaf vandaag weer geld kosten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Evenementenbranche verliest rechtszaak tegen overheid: ‘Aantal bezoekers beperken mag’
Sluiten