Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Televisie 1 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse tv bestaat 70 jaar en daar wordt 70 uur lang op teruggeblikt

Op 2 oktober 1951 begon de allereerste Nederlandse tv-uitzending ooit voor de vijfhonderd toestellen die het land op die dag telde. Het 70-jarig bestaan wordt dit weekend door de publieke omroep (NPO) 70 uur lang gevierd.

De programmering bestaat uit speciale uitzendingen en herhalingen van oude tv-programma’s.

Eerste televisie-uitzending ooit

De geschiedenis van de Nederlandse televisie begint al in de jaren dertig van de 20e eeuw, wanneer de eerste Nederlandse experimenten met dit nieuwe medium worden uitgevoerd. Ruim twintig jaar later is het zover: de eerste zwart-wit televisie-uitzending vindt plaats op 2 oktober 1951 om 20.15 uur. Toenmalig staatssecretaris Mr. Cals opent de uitzending met een duidelijk gebrek aan vertrouwen in het medium met de woorden „de televisie is een tyran die de geest kan doden.”

De uitzending duurt tot 22.15 uur en bestaat uit een filmpje over de fabricage van beiaardklokken in Nederland, een overzicht van de geschiedenis van de televisie en tot slot het spel de Toverspiegel. Slechts vijfhonderd gezinnen hebben op die dag een televisietoestel in huis. Nu, zeventig jaar later, heeft zo’n 95 procent van alle huishoudens een tv in gebruik, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

70 jaar tv in 70 uur

Van vrijdag tot en met maandag zendt de publieke omroep 70 uur lang verschillende programma’s uit om terug te blikken op 70 jaar Nederlandse tv. Elke uitzending gaat over een andere televisiegenre, zoals sport, nieuws, amusement, documentaires, kindertelevisie en evenementen. Ook worden er herhalingen van oude programma’s getoond. Vanavond om 20.28 uur wordt het startschot gegeven op NPO 2 met de uitzending 70 jaar tv: Breaking news. De grootste nieuwsberichten van de afgelopen 70 jaar worden hierin besproken, van de watersnoodramp (1953) tot aan dit jaar.

Niet alleen programma’s van de publieke omroep worden in dit verjaardagsweekend besproken, ook op betekenisvolle programma’s van andere zenders wordt teruggeblikt. „Er is ook aandacht voor de opkomst van andere nieuwsmedia, zoals RTL Nieuws en Hart van Nederland. En Anita Witzier spreekt in een speciale uitzending onder meer met RTL-presentator Robert ten Brink over human interest op tv”, laat een NPO-woordvoerder aan NOS weten. De bedenkers van de programmering dit weekend willen laten zien dat televisie betekenis heeft gehad. „Het is een venster op Nederland en op de wereld. Daarom is het goed om daarbij stil te staan.”

70 jaar tv is vanaf vrijdag 1 oktober 20.28 uur te bekijken op NPO 1, 2 en 3.

9 memorabele Apple-reclames van de afgelopen tien jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Nederlandse tv bestaat 70 jaar en daar wordt 70 uur lang op teruggeblikt
Sluiten