Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 1 okt 2021
Leestijd: 1 minuut

Testen voor reizen gaan vanaf vandaag weer geld kosten

Vanaf vandaag moeten ongevaccineerden geld betalen voor een PCR-test als zij naar het buitenland willen reizen. De afgelopen maanden was dit gratis.

Maar hoe zit het dan met die internationale QR-code van Testen voor Toegang?

Testen voor reizen gaan geld kosten

De testen die nodig zijn om naar het buitenland te mogen reizen, werden de afgelopen maanden vergoed door de overheid. Vanaf vandaag moeten mensen weer zelf voor deze testen betalen. Alleen mensen die niet (volledig) gevaccineerd zijn hebben een negatieve testuitslag nodig om te mogen reizen, voor gevaccineerden is enkel een vaccinatiebewijs in de meeste landen voldoende. Het verschilt ook per reis welke test er wordt geaccepteerd. Voor sommige reizen volstaat een antigeentest, maar voor andere bestemmingen wordt alleen een PCR-test geaccepteerd.

De kosten van deze testen zijn ongeveer hetzelfde als voor de zomer en variëren per type test en aanbieder. Een PCR-test kost bij de meeste aanbieders al snel 80 euro, een antigeentest is vaak voor 40 euro af te nemen. Het wordt reizigers geadviseerd om te controleren welke test zij nodig hebben voor hun bestemming en hoe oud deze mag zijn. Dit is te bekijken op de overheidswebsite Wijsopreis.nl. De meeste testaanbieders kunnen binnen 24 uur uitslag geven, maar hier moet wel extra voor worden betaald.

Internationale QR-code

Opvallend is dat er een makkelijke weg lijkt te zijn om de testkosten te omzeilen. Wie zonder vaccinatie naar een concert, restaurant, bioscoop of andere openbare gelegenheid wil, moet zich laten testen bij Testen voor Toegang. Deze testen zijn gratis, maar verschaffen bij een negatieve testuitslag wel een internationale QR-code die bestemd is voor reizen. De meeste landen accepteren deze QR-code ook. Officieel mag Testen voor Toegang echter niet gebruikt worden voor reizen.

KHN is enthousiast over invoering polsbandjes in horeca: zo werkt het

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.