Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 2 okt 2021

Terreurverdachten Eindhoven hadden drie politici in vizier, advocaat verdachten ontkent

Negen terreurverdachten die vorige week in Eindhoven zijn gearresteerd, zouden drie Nederlandse politici in het vizier hebben gehad. De groep is opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Het zou hierbij mogelijk gaan om een aanslag op premier Mark Rutte, FVD-voorman Thierry Baudet en PVV-leider Geert Wilders. Dat weet De Telegraaf  te melden op basis van bronnen.

In totaal zijn er negen mannen met een leeftijd tussen de 18 en 31 jaar aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie had de terroristische dreiging te maken met het jihadistisch gedachtegoed van terreurgroep IS.

‘Nooit sprake geweest van een serieus plan’

Voor Rutte is dit de tweede dreiging in korte tijd. De premier wordt strenger beveiligd, omdat er een serieuze dreiging zou zijn vanuit de georganiseerde misdaad. Daar komt deze dreiging vanuit de terreurhoek bij.

De advocaat van twee van de terreurverdachten, Peter Plasman, ontkent echter dat zijn cliënten het gemunt hadden op Rutte, Baudet en Wilders. Volgens hem was er helemaal geen specifiek plan voor een aanslag op de politici. De beschuldigingen zouden slechts gebaseerd zijn op een „melig gesprek” dat de verdachten voerden terwijl ze een film op Netflix aan het kijken waren.

Terreurverdachten Eindhoven hadden drie politici in vizier, advocaat verdachten ontkent / Baudet / Wilders / Rutte
In chatgesprekken tussen de verdachten zouden de politici niet genoemd zijn. Foto: ANP REMKO DE WAAL

In dit gesprek zouden wel nare dingen gezegd zijn. „Maar er is nooit sprake geweest van een serieus plan, waarbij besproken is hoe en wie dat gaat doen.” De twee verdachten die Plasman verdedigt „noemen zichzelf echt heel dom dat ze hierover hebben meegepraat”.

In chatgesprekken tussen de verdachten zouden de politici niet genoemd zijn. Volgens Plasman werden er tijdens de chatgesprekken wel „vervelende teksten” uitgewisseld, maar niks waaruit blijkt dat zijn cliënten „een jihadistisch gedachtegoed” hebben.

Terreurverdachten blijven langer in voorarrest

Het Openbaar Ministerie wil desgevraagd niet reageren, omdat het „gaat om een lopend strafrechtelijk onderzoek”, aldus een woordvoerder. Woensdag bepaalde de rechter dat de negen terreurverdachten twee weken langer in voorarrest blijven.

PVV-leider Wilders twitterde afgelopen donderdag al dat hij mogelijk doelwit zou zijn: „Bilal el M. wilde een kogel door mijn hoofd jagen. De vorige week in Eindhoven gearresteerde jihadi’s hadden blijkbaar soortgelijke plannen. Het houdt nooit op.”

De Slag om de Schelde en De Veroordeling: dit zijn de winnaars van de Gouden Kalveren

De Jonge tevreden over eerste week coronapas: ‘Hartstikke goed gegaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Terreurverdachten Eindhoven hadden drie politici in vizier, advocaat verdachten ontkent
Sluiten