Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 13 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Coronabesmettingen lopen snel op, hoe is het in de ziekenhuizen?

Het aantal positieve coronatesten is afgelopen etmaal explosief gestegen. Het RIVM registreerde 3746 nieuwe coronabesmettingen. En de ziekenhuizen? Ook daar zijn meer coronapatiënten te vinden, al is die stijging allerminst explosief te noemen.

De nieuwe coronabesmettingen vormen het hoogste aantal sinds 29 juli. Vergeleken met vorige week woensdag, toen er 1909 coronagevallen werden geturfd, gaat het bijna om een verdubbeling. Gisteren meldde Metro al dat de (verwachte) najaarsstijging nu echt lijkt ingezet. Veel belangrijker natuurlijk: hoe druk krijgen de ziekenhuizen het de komende periode met coronapatiënten? Hoeveel niet-gevaccineerden worden er erg ziek en houden andere reguliere zorg zo tegen?

Bijna 20.000 coronabesmettingen de afgelopen week

Gisteren kwamen ruim 2900 nieuwe coronagevallen aan het licht, de afgelopen 24 uur dus meer dan 3700. Het weektotaal komt nu uit op 19.644. Dat is 62 procent hoger dan het weektotaal tot en met vorige woensdag, de grootste toename op weekbasis sinds 18 juli.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaf gisteren al aan dat de verwachte najaarsstijging ingezet lijkt te zijn. Daarbij stijgt het aantal positieve testen in elke leeftijdsgroep. Het RIVM maakte ook bekend dat het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, verder aan het oplopen is. Gisteren werd een update over de coronabesmettingen per video gedeeld:

Iets drukker in de ziekenhuizen

Opnieuw is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen toegenomen. Dat staat vandaag in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel behandelen intensive cares en verpleegafdelingen 524 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 12 meer dan gisteren.

Het is de vijfde dag op rij dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen toeneemt. Op de verpleegafdelingen nam het aantal Covidpatiënten afgelopen etmaal toe met 13. De klinieken behandelen nu 387 coronapatiënten. Er werden afgelopen 24 uur 56 nieuwe mensen met het coronavirus onder de leden opgenomen op een verpleegafdeling.

Op de ic’s liggen op dit moment 137 ernstig zieke coronapatiënten, per saldo 1 minder dan dinsdag. De ic’s zagen negen nieuwe Covidpatiënten binnenkomen, maar doordat er meer mensen werden ontslagen of overleden daalde het totaal aantal coronapatiënten op de ic’s toch.

50 nieuwe coronapatiënten per dag

Op de verpleegafdelingen werden afgelopen zeven dagen gemiddeld 50 nieuwe patiënten per dag opgenomen. Vorige woensdag stond dat weekgemiddelde nog op 41 nieuwe opnames per dag. Het weekgemiddelde van nieuwe ic-opnames is juist iets gedaald ten opzichte van een week geleden. Afgelopen zeven dagen werden er gemiddeld 9 nieuwe coronapatiënten per dag op de ic’s opgenomen, vorige week stond dat aantal op 10 patiënten per dag.

Gisteren was de eerste dag sinds 23 september dat er weer meer dan 500 mensen met Covid-19 in een ziekenhuis lagen. Het LCPS sprak toen al de verwachting uit dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen deze week verder zal stijgen.

OMT adviseert: niet versoepelen, corona verspreidt zich dit najaar harder dan gedacht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Coronabesmettingen lopen snel op, hoe is het in de ziekenhuizen?
Sluiten