Esther van Dijk
Esther van Dijk Gezondheid 13 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Voor Leora (23) is het elke dag NoBraDay: ‘In veel outfits valt het niet eens op’

Het is 13 oktober en dat betekent: ‘NoBraDay’. Oftewel: een dag die in teken staat van een dagje geen bh dragen. Metro sprak met Leora (23) die al drie jaar lang bijna íedere dag ‘NoBraDay’ viert.

De dag valt niet voor niets in de Wereld Borstkankermaand. Het doel van de dag is om aandacht te schenken aan het gevaar van borstkanker. Het idee is dat de deelnemers zich meteen laten controleren of ze tekenen van borstkanker bij zichzelf kunnen ontdekken.

‘Mensen overschatten hoe erg het opvalt’

Leora (23) draagt al drie jaar amper een bh. En ze geeft aan dat áls ze een bh draagt, het een brallette is: een niet-voorgevormde bh zonder beugels. „Al die beugels en dingen zitten zo strak. Ik word er gewoon benauwd van. Daarnaast vind ik het niet aanstootgevend als je een keer een tepel ziet, want ja die zitten er, net zoals bij iedereen. Het ligt ook echt aan de outfit die je draagt, in heel veel outfits valt het niet eens op.”

Leora ziet de bijkomende voordelen als een mooie extra. Frans onderzoek toont namelijk aan dat het niet dragen van een bh wezenlijke voordelen heeft voor je gezondheid. Vijftien jaar lang werden 330 vrijwillige proefpersonen tussen de 18 en 35 jaar gevolgd. Bij de vrouwen die geen bh droegen, werd de tepel elk jaar zeven millimeter gelift. Hun borsten waren ook steviger en huidstriemen vervaagden. De oorzaak hiervan is dat bh’s de groei van het borstweefsel tegengaan waardoor je spieren verslechteren. Als je dus geen bh draagt, worden de spieren meer getraind.

De voordelen uit het onderzoek op een rij:

  • Je borsten worden groter  en je tepel wordt elk jaar 7 millimeter gelift;
  • Steverige borsten en huidstriemen vervagen;
  • Betere bloedsomloop;
  • ‘s Nachts slaap je beter;
  • Het voelt vrij en comfortabel.

Vergeet niet dat op sommige momenten een bh erg handig kan zijn. Bijvoorbeeld op een koude dag, tijdens een sprintje trekken naar de trein of tijdens het sporten. Leora: „Als het koud is vind ik het wel chill om een bh te dragen”, lacht ze. „Ook als ik ergens naartoe ga waar reacties kunnen komen en ik daar even geen zin in heb, doe ik er eentje aan.”

NoBraDay: aandacht voor borstkanker

NoBraDay is ooit begonnen als actie van een anonieme gebruiker op Twitter om aandacht te geven aan de gevaren van borstkanker. Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 7 vrouwen in Nederland borstkanker krijgt. In 2020 waren er 13.200 borstkankerdiagnoses. De overlevingskansen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, maar toch sterven er jaarlijks meer dan 3000 mensen aan de ziekte.

Leora vindt de NoBraDay een mooi initiatief om bewustwording te creëeren rondom de gevaren van borstkanker. „Iedereen kent of kende wel iemand met de ziekte.” Volgens haar zit het bewustzijn van borstkanker niet in het wel of niet dragen van een bh. „Het wel of niet dragen van een bh is een vrije keuze, en ook vrouwen die wel een bh dragen kunnen bewust zijn van borstkanker.”

https://twitter.com/miroslawavdb/status/1448232381341646848

Trombosestichting waarschuwt: ‘Tromboserisico bij anticonceptiepil niet duidelijk gecommuniceerd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.