Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 14 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Ernst Kuipers over gebruik van coronapas: ‘Nodig tot voorjaar 2022’

De besmettingscijfers lopen op. En daarmee zien de vooruitzichten voor dit najaar er niet al te best uit.  Coronadeskundige Ernst Kuipers vertelde gisteravond aan tafel bij Jinek dat we voorlopig nog niet van de coronapas af zijn.

Kuipers is voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en een veelgevraagde talkshowgast als het gaat om de coronacijfers. De coronadeskundige somt de huidige situatie op. Per dag komen nu ruim zestig mensen in het ziekenhuis terecht. Daarvan belanden er tien op de ic. „Dat kunnen we aan.” Maar Kuipers vreest voornamelijk voor de griep. En het inhalen van achtergestelde zorg.

Ernst Kuipers over verwachtingen 2022 bij Jinek

Jinek vraagt Kuipers: „Vind je dat de coronapas voorlopig moet blijven?” Het antwoord van de coronadeskundige is helder: „Ja.” Het streven dat de coronapas in november verdwijnt is volgens Kuipers niet realistisch. „Het is verstandig om die code nog even vast te houden. En het is een kleine moeite.”

De presentatrice vraagt zich af voor hoe lang dat dan is. „Een reële kans is dat het de hele winter nog wel duurt”, reageert Kuipers. „De hele winter? is dat tot eind februari? Maart?”, vraagt Jinek. Langer nog denkt de coronadeskundige. „April, mei.”

1,5-meter voor de griep

Volgens Kuipers hangt alles af van het aantal vaccinaties. „Als veel meer zich laten vaccineren, kom je in een andere situatie.” Jinek vraagt of de coronapas blijft bij de huidige vaccinatiegraad. „Zolang dat niet gebeurt zeg jij, moeten we die coronapas tot het einde van het voorjaar hebben?” En dat beaamt Kuipers.

Een OMT-lid opperde afgelopen weekend om de 1,5-meterregel weer in te voeren voor de komst van de griep. Maar Kuipers ziet daar geen heil in. „Voor griep hebben we nooit de 1,5-meter gehad. Dat moeten we ook niet willen.” Jinek denkt zelf dat dat ook wellicht een stap te ver is. „Dit roept heel veel gevoelens op. Veel mensen zijn boos over de coronamaatregelen. Als je dan een 1,5-metersamenleving gaat instellen voor de griep, kan ik me voorstellen dat dan mensen denken: ‘ook dat nog erbij’.”

Tweedeling door coronapas

Kuipers sluit af dat hij gelooft dat de tweedeling niet veroorzaakt wordt door de coronapas. Maar dat dit te merken is op de ic-bedden. Waarbij volgens hem een covid-patiënt momenteel voorgaat op iemand met bijvoorbeeld kanker. De coronapas en het testbeleid zijn volgens hem allemaal omdat de vaccinatiegraad nog niet hoog genoeg is. „De tweedeling wordt veroorzaakt door de mensen die zich niet laten vaccineren?”, reageert Jinek. En dat bevestigt de coronadeskundige. „De tweedeling ligt echt ergens anders”, zegt Kuipers.

 

Wil je de hele uitzending van Jinek bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier. 

OMT adviseert: niet versoepelen, corona verspreidt zich dit najaar harder dan gedacht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.