Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 19 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

1100 kinderen uit huis geplaatst door toeslagenaffaire: zo reageert de politiek

In vijf jaar tijd zijn 1115 gedupeerde kinderen door de kinderopvangtoeslagenaffaire uit huis geplaatst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het statistiekbureau weet niet bij hoeveel uit huis geplaatste kinderen er een verband is met de toeslagenaffaire. „Daarvoor zou aanvullend onderzoek nodig zijn, en zo’n verzoek ligt er nu niet”, aldus een woordvoerder.

Het CBS heeft de studie naar uit huis geplaatste kinderen uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In de kindertoeslagenaffaire werden duizenden ouders door de Belastingdienst onterecht aangemerkt als fraudeur. Dit had enorme financiële gevolgen voor onschuldige ouders en hun gezinnen.

‘Het kind is de dupe in toeslagenaffaire’

Brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland zegt te zijn geschrokken van het hoge aantal kinderen van gedupeerde ouders dat uit huis is geplaatst. „De toeslagenaffaire met alle gevolgen van dien toont opnieuw de noodzaak aan van een andere kind- en gezinsbescherming. Wanneer er problemen in een gezin spelen, moeten zowel kinderen als ouders in een vroeg stadium worden geholpen. Als we dit niet doen, is uiteindelijk altijd het kind de dupe”, zegt bestuurslid Arina Kruithof.

Partijen zijn geschokt en verontwaardigd dat de afgelopen vijf jaar meer dan 1100 kinderen van toeslagenouders uit huis zijn geplaatst. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam tot dit aantal na onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

SP-leider Lilian Marijnissen noemt het „een gruwelijke schande”. Haar partijgenoot Peter Kwint vermoedt dat het er meer zijn, omdat dit onderzoek zich alleen op de afgelopen vijf jaar heeft gericht. Hij wil een groter onderzoek en compensatie.

Omtzigt: ‘Regering is overzicht kwijt’

Volgens onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, die zich veel met de toeslagenaffaire heeft beziggehouden, maakt dit onderzoek duidelijk dat „de regering totaal het overzicht kwijt is van de gevolgen van het eigen beleid”. Ook deelt hij in zijn verontwaardigde tweets dat deze informatie pas „na veel trekken” boven water is gekomen en bovendien niet is gedeeld via een Kamerbrief maar door het CBS is bekendgemaakt.

DENK-leider Farid Azarkan zegt dat „het vermoeden” nu ook waarheid is geworden. „Het onrecht en het aangedane leed is niet meer te bevatten.” Hij vindt het „onverteerbaar” en „een schop na” dat partijleiders Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Gert-Jan Segers (CU) nu praten over het voortzetten van de coalitie. Azarkan noemt hen de eindverantwoordelijken van de toeslagenaffaire.

Ook op Twitter klinken er verontwaardigde reacties over de onthullende cijfers van de toeslagenaffaire. Zo noemt iemand Nederland een ‘failed state’ en luidt een boze reactie dat dit „generaties gaat doorwerken”.

Rutte III langste demissionair kabinet sinds Tweede Wereldoorlog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.