Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 19 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Feit of fabel over slapen? Tv-kijken voor het slapen gaan is geen probleem voor je nachtrust

Het internet staat vol met mythes over slapen. In de rubriek Fabel over slapen of niet? duiken we bovenop die mythes om duidelijkheid te scheppen. Met vandaag: ‘Tv-kijken voor het slapen gaan is geen probleem voor je nachtrust’.

Metro sprak met Stephanie Molenaar, slaapdeskundige en auteur van elf verschillende boeken over slaap.

Het effect van tv-kijken op je nachtrust

„Slapen direct nadat je televisie kijkt, of in slaap vallen tijdens het kijken, is niet zo’n goed idee.” Dat heeft volgens Molenaar alles te maken met het feit dat het ‘s avonds donker is, en alleen dan kan jouw lichaam voldoende slaaphormoon aanmaken.

Kijk jij ‘s avonds laat nog naar de televisie, dan krijgt jouw brein fel licht om te verwerken. „Juist dat licht activeert jouw brein, en het geeft jouw 24-uursklok het seintje dat je fris, fruitig en stuiterig mag zijn. Oftewel: je maakt cortisol aan en daarmee kan je niet slapen. Komt dat licht tot jou terwijl je eigenlijk in de rustmodus moet komen, dan geef je jouw lichaam dus het verkeerde sein”, legt Molenaar uit.

Tv-kijken met een blauwlichtfilterbril

Er zijn tegenwoordig een hoop brillen met een blauwlichtfilter op de markt. Deze brillen claimen het blauwe licht te filteren, waardoor je wél dat slaaphormoon aanmaakt. Werkt dat in de praktijk ook zo? Molenaar: „Gebruik maken van een speciale blauwfilterbril werkt op zich niet heel erg, en dat heeft te maken met de bril zelf. Als de glazen nog wit zijn, is het meer een beeldschermbril en is het effect op slaap verwaarloosbaar.”

Molenaar wil wel benadrukken dat er brillen zijn die je kunt gebruiken. Deze brillen hebben echter geen wit glas, maar oranje/rood. „Hierdoor verstoort het licht de melatonine-aanmaak niet. Maar waarschijnlijk is de film dan een stuk minder leuk of goed te zien, aangezien de hele wereld oranje/rood kleurt.”

Geen spannende series

Vaak wordt gedacht dat het alleen slecht is om voor het slapen naar een televisie- of telefoonscherm te kijken vanwege het blauwe licht dat zo’n scherm geeft, maar Molenaar legt uit dat andere factoren minstens zo belangrijk zijn. „Je kunt alleen (voldoende) slaaphormoon aanmaken als je niet te veel stress ervaart. Een spannende serie doet precies dat, een andere reden dus om goed na te denken over die televisie.”

Tot slot legt Molenaar ook nog uit dat het belangrijk is om de dag goed af te bouwen. „Juist om die ontspanning in te gaan en malende gedachten te voorkomen, en zo je lichaam alle kans te geven slaap te kunnen vatten.” Rust, een fijne avondroutine en niet te veel licht geven jouw lichaam namelijk een seintje dat de slaap eraan komt.

Conclusie

Kun je prima nog tv-kijken voor het slapen gaan zonder hier problemen van te ervaren tijdens je nachtrust? Oordeel: niet waar.

Tv-kijken voor het slapen gaan kan zeker een negatief effect op onze nachtrust hebben. Dit heeft onder andere te maken met de aanmaak van cortisol door het blauwe licht van het televisiescherm, maar ook met de stress die jouw lichaam ervaart als je een spannende serie kijkt. Het effect van een bril met blauwlichtfilter is verwaarloosbaar.

https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2021/10/beter-slapen-banaan-eten/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.