Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Binnenland 14 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Rutte III langste demissionair kabinet sinds Tweede Wereldoorlog

Sinds de Tweede Wereldoorlog is geen enkel kabinet zo lang demissionair geweest als het huidige kabinet Rutte III. Dat is becijferd door het Montesquieu Instituut voor parlementaire geschiedenis. Op 15 januari diende Rutte dit jaar het ontslag in van zijn kabinet.

Dat is vandaag 273 dagen geleden.

Langste demissionair kabinet sinds Tweede Wereldoorlog

Het record stond eerder op de naam van het kabinet van Joop den Uyl. Dat was het kabinet die onder meer de autoloze zondagen invoerde en dat was toen Suriname onafhankelijk werd. Op 22 maart 1977 viel het kabinet-Den Uyl na vier moeizame jaren vanwege een meningsverschil over grondpolitiek.

PvDA, Joop den Uyl, kabinet, formatie, Rutte III
PvdA-fractievoorzitter Joop den Uyl op een persconferentie in Den Haag op 15 juli 1986. Foto: ANP

Na 272 dagen werd deze ploeg opgevolgd door het eerste kabinet-Van Agt. Toch komt het record voor de langste formatie niet van dat kabinet, maar van het kabinet-Rutte III zelf. Toen dat in 2017 officieel van start ging, was er pas na 225 dagen na de verkiezingen een kabinet aangetreden.

Rutte III ook het formatierecord

Het ziet ernaar uit dat ook dat record dit jaar verbroken gaat worden, ziet het Montesquieu Instituut. Als de onderhandelende partijen er volgende week woensdag nog niet uit zijn, duurt deze formatie langer dan die van 2017.

Momenteel wordt er onderhandeld door de VVD, D66 en CDA en ChristenUnie: dezelfde verzameling partijen als die de vorige keer tot een coalitie kwamen. Er wordt al een lange tijd gepraat, maar de inhoudelijke gesprekken zijn pas vorige week begonnen.

Metro-panel: ‘Een doorstart van Rutte III is een zwaktebod’

Formatie Rutte III zorgt voor irritaties

Tot er een nieuw kabinet zit, wordt de zittende ploeg van Rutte geacht geen nieuw beleid te maken en alleen lopende zaken af te handelen. Het gevolg? Allerlei maatschappelijk en politieke irritatie, omdat er nog veel problemen liggen die opgelost moeten worden, zoals de toeslagenaffaire, de stikstofcrisis en de woningnood.

Niet overal in Europa duurt de formatie zo lang. In Noorwegen waren de verkiezingen vorige maand en hebben ze sinds vandaag een nieuw kabinet.

Handel in valse QR-codes CoronaCheck, ministerie doet aangifte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rutte III langste demissionair kabinet sinds Tweede Wereldoorlog
Sluiten