Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 19 okt 2021

In Rusland moeten ongevaccineerde ouderen de komende vier maanden thuisblijven

Moskou heeft ongevaccineerde mensen boven de 60 jaar de opdracht gegeven de komende vier maanden thuis te blijven nu het aantal coronabesmettingen en -slachtoffers in de Russische hoofdstad blijft stijgen. Bedrijven moeten tot 25 februari ten minste 30 procent van hun personeel vanuit huis laten werken, maakte burgemeester Sergej Sobjanin bekend.

Het is voor het eerst sinds de zomer dat er weer maatregelen tegen het virus worden genomen. Die gaan volgende week maandag in.

Coronastijgingen in Rusland gaan hard

De hoogste Russische medische adviseur heeft geopperd de periode van 30 oktober tot 7 november tot niet-werkenweek uit te roepen om het virus in te dammen, zoals vorig jaar ook een keer is gedaan. Het voorstel wordt woensdag voorgelegd aan president Poetin, aldus premier Michail Misjoestin. Volgens hem heeft deze maatregel bij het begin van de epidemie gewerkt. Hij zei dat de druk op het zorgstelsel blijft toenemen en het zaak is deze situatie aan te pakken. Van de 60-plussers is maar een derde ingeënt, terwijl 86 procent van de overleden coronaslachtoffers tot deze leeftijdsgroep behoorde.

In Rusland stierven het afgelopen etmaal 1015 mensen door Covid-19, het hoogste aantal sinds het begin van de epidemie. Er werden 33.740 nieuwe besmettingen vastgesteld. Veel Russen wantrouwen de coronavaccins van Russische makelij. De inentingsgraad is met ruim 30 procent dan ook stukken lager dan in westerse landen. Toch overweegt de regering geen beloning voor mensen die een prik komen halen. Voor sommige beroepen is vaccinatie overigens verplicht en dat wordt uitgebreid.

Het Kremlin zegt ook niet te geloven dat het toelaten van buitenlandse vaccins mensen ertoe zou verleiden zich te laten inenten. Dat zou volgens een woordvoerder alleen kunnen als het land dat de vaccins maakt ook Russische vaccins zou goedkeuren.

Russische journalist draagt Nobelprijs op aan overleden journalisten

Rusland kwam recent ook in het nieuws, toen Dmitri Moeratov de Nobelprijs voor de Vrede won. Zo publiceerde de journalist na het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 een verontschuldiging op de voorpagina van de krant Novaja Gazeta. In een groot lettertype stond in het Nederlands „Vergeef ons, Nederland”, met de Russische vertaling in kleine letters daaronder. De voorpagina was verder ingenomen door een foto in een grijs kader van de rouwstoet die over de snelweg rijdt.

Kritische berichtgeving is in Rusland niet zonder risico. Er zijn in het recente verleden meerdere journalisten gedood van Novaja Gazeta, onder wie Anna Politkovskaja. Die prominente onderzoeksjournaliste stond uitermate kritisch tegenover de regering van president Vladimir Poetin en is in 2006 doodgeschoten in haar appartementencomplex in Moskou.

Dit jaar wonnen twee journalisten de Nobelprijs voor de Vrede, dit is waarom

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In Rusland moeten ongevaccineerde ouderen de komende vier maanden thuisblijven
Sluiten