Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 6 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Weinig wespen gezien deze zomer? Hier komt dat door

En, heb je deze zomer veel last gehad van wespen? Kleine kans dat dat zo is. Veel mensen zaten namelijk iets geruster in de tuin of op het terras, omdat er minder wespen rondvlogen. Zelfs in ‘wespenmaand’ augustus was het opvallend rustig. Volgens Nature Today is de aaneenschakeling van weersextremen de belangrijkste verklaring.

Vaak maakt het al verschil of je nou in Limburg of Groningen zit, want de hoeveelheid wespen varieert meestal sterk van plek tot plek. Dit jaar is er echter een landelijk ‘tekort’ aan wespen. Een rondgang van Nature Today langs bestrijdingsdiensten in verschillende regio’s bevestigt dat beeld. Het aantal meldingen van wespennesten komt niet verder dan 15 tot 20 procent van het aantal dat in een ‘gemiddeld’ jaar gemeld wordt. Het gaat zowel om de gewone wesp als de Duitse wesp, maar ook om de hoornaar.

Toch hebben sommige mensen nog een nest gevonden:

Weinig wespen door weersextremen

Volgens Nature Today komt dat dus grotendeels door de weersomstandigheden van dit jaar. Eerst februari: intense kou, gevolgd door veel warmte (voor de tijd van het jaar). En voor maart, april en mei geldt nagenoeg hetzelfde. Eind maart was namelijk zeer warm, april en mei weer erg koud. De warmste maand dit jaar was juni, maar er vielen wel zeer zware buien.

Al deze weersomstandigheden leiden ertoe dat veel wespen te vroeg uit hun winterslaap ontwaakten, te weinig insecten konden vinden voor de larven, niet goed een nest konden starten of de kou en nattigheid niet hebben overleefd. Veel nesten zijn op die manier ‘uitgedoofd’.

Dat er dit jaar weinig wespen waren, klinkt misschien fijn, maar er zit ook een keerzijde aan. Volgens Nature Today missen we namelijk een belangrijke functie van de wesp. De kleine gele rakkers vangen namelijk vliegen, muggen en eten eikenprocessierupsen en de vlinders daarvan. Dus nu blijven er daar weer meer van over.

Warm nazomerweer

Veel weersextremen dus, dit jaar. En alhoewel de zomer voor veel mensen niet warm aanvoelde, was ‘ie dat toch wel. En we worden deze week zelfs getrakteerd op een fijne nazomer. Het is al eventjes september, maar aanstaande woensdag kan het lokaal ongeveer 28 graden worden. Als dat niet ‘zomer’ schreeuwt, weten wij het ook niet meer.

Wat je moet doen met dat lekkere weer? Vrij vragen en onze tips voor nazomeruitjes opvolgen.

Demonstranten dragen Jodenster bij protest tegen coronapas: ‘Pijnlijk en totaal respectloos’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Weinig wespen gezien deze zomer? Hier komt dat door
Sluiten