Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 6 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Demonstranten dragen Jodenster bij protest tegen coronapas: ‘Pijnlijk en totaal respectloos’

Tienduizenden demonstranten gingen gisteren de Amsterdamse straten op om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Hierbij droegen een aantal demonstranten een Jodenster, waarmee ze de maatregelen vergelijken met de holocaust.

Dit tot grote afschuw van de Joodse gemeenschap. „Dit symbool mag je niet misbruiken voor jouw politieke agenda.”

Dragen Jodenster bij protest

Afgelopen vrijdag opperde demissionair minister Hugo de Jonge het idee om een coronapas in te voeren voor bezoeken aan bijvoorbeeld musea en restaurants. Met deze coronapas kun je aantonen of je gevaccineerd bent, negatief getest bent of onlangs besmet bent geweest met corona. Voor veel mensen een reden om de straat op te gaan om te protesteren tegen de ‘testmaatschappij’, zoals ze deze veelal noemen. Zo’n 20.000 mensen deden gisteren mee aan dit protest in Amsterdam.

Tijdens dit protest vergeleken mensen de coronamaatregelen met de vervolging van de Joden in de Tweede Wereldoorlog. En dat is niet de eerste keer. Zo vertelt één van de demonstranten, Petra Spigt, aan het AD dat „het kabinet onder het mom van de coronacrisis vrijheidsbeperkende maatregelen neemt die wij sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben meegemaakt”. Ook spreken actievoerders van ‘medische apartheid’. Verschillende demonstranten droegen een gele Jodenster op hun kleding. Een statement dat al eerder werd gemaakt tijdens verschillende protestacties tegen de coronamaatregelen.

‘Absoluut niet vergelijkbaar’

En dat is een statement dat nooit gemaakt zou mogen worden, als het aan de Joodse gemeenschap ligt. „De situatie van ongevaccineerden is absoluut niet vergelijkbaar met die van Joden in de Tweede Wereldoorlog,” vindt Aron Vrieler, woordvoerder bij CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). „De beschuldigingen aan de Joden waren gebaseerd op racisme, en hadden geen enkele grond in de medische wetenschap.”

Dat demonstranten de huidige situatie toch vergelijken met de holocaust, is volgens Vrieler ontzettend pijnlijk om te zien voor Joden. „Mijn moeder heeft nog een Jodenster in haar kast liggen van mijn overgrootvader. Dat mensen zich dat symbool nu toe-eigenen voor hun eigen politieke agenda, is totaal respectloos.” Hij begrijpt de demonstranten dan ook niet. „Ik vind het vervelend voor die mensen dat ze zich buitengesloten voelen en dat ze zich zorgen maken over de evenementen waar ze straks misschien niet naartoe kunnen. Maar om op deze manier te verwijzen naar de zwartste bladzijde in onze geschiedenis, is heel pijnlijk.”

Verontwaardigde reacties

Op Twitter is er veel kritiek. Zo schrijft bekend spreker Jordi van de Bovenkamp: „Wat doet het me, met Joodse vriendin en zoontje, pijn om te zien.” Presentatrice Britt Dekker schrijft: „Deze vergelijking met Anne Frank? Een kind dat werd afgevoerd naar een concentratiekamp, de meest vreselijke dingen gezien heeft om vervolgens te sterven vergelijken met Joke die zonder testbewijs niet meer zes keer mag opscheppen in ‘n all inclusieve hotel?” Haar tweet kan op veel steun rekenen, waaronder van Esther Voet, hoofdredacteur van Nieuw Israëlisch Weekblad.

Dat de politiek weinig actie onderneemt tegen zulke protestacties, vindt Vrieler zorgwekkend. „Het Forum van Democratie was aanwezig tijdens het protest en omringde zich met mensen die een Jodenster droegen,” vertelt hij. „Er zou een norm moeten zijn dat we deze symbolen gewoon niet mogen gebruiken. Als politici hieraan mee gaan doen, dan hebben we een probleem. Dit mogen we nooit normaal gaan vinden.”

Nabestaande MH17-ramp: ‘Ze weten dat wij weten dat ze liegen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.