Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 4 sep 2021

Geheim plan uitgelekt: dit gaat er gebeuren als Queen Elizabeth overlijdt

De Britse koningin Elizabeth verkeert met haar 95 jaar in goede gezondheid, maar er bestaat uiteraard een draaiboek voor haar uitvaart. De plannen horen geheim te blijven, maar zijn nu tóch uitgelekt.

Politico heeft de plannen onder de naam Operation London Bridge in handen. De persoonlijk secretaris van de koningin informeert de premier. Dat blijkt uit het plan. Vlaggen op regeringsgebouwen zullen binnen tien minuten op halfstok gaan. Mocht er een parlementszitting zijn, dan wordt die direct geschorst. Er zal een minuut nationale stilte worden gehouden. Om zes uur ’s middags zal de premier op audiëntie gaan bij de nieuwe koning Charles. Zijn opvolging heeft ook een codenaam: Operation Spring Tide.

Geheim plan is zéér gedetailleerd

In Operation London Bridge zijn de kleinste details uitgewerkt. „Van het alledaagse tot het absurde”, vat Politico de plannen samen. Er zijn plannen om de mogelijk honderdduizenden belangstellenden in goede banen te leiden, buitenlandse gasten op te vangen en de nieuwe koning Charles op een tour door het land te sturen. De kist met daarin het lichaam van koningin Elizabeth zal voor haar begrafenis nog te bezien zijn voor het publiek.

Het lijkt erop dat Operation London Bridge onlangs een update heeft gekregen in verband met de coronapandemie. Er staan dan ook maatregelen in om coronabesmettingen te voorkomen. De dag van de uitvaart wordt een dag van nationale rouw, met twee minuten stilte rond het middaguur. De staatsbegrafenis wordt gehouden in Westminster Abbey, waarna de koningin wordt bijgezet in de kapel waar ook haar man Philip ligt.

Queen Elizabeth verkeert in goede gezondheid

Britse media denken dat Buckingham Palace niet blij is met het uitlekken van het geheime plan. Er is naar verluidt al een onderzoek ingesteld. Het draaiboek is maar door een kleine groep mensen gelezen, dus moet het lek van een hoge functionaris komen. Politico benadrukt overigens dat er geen aanwijzingen zijn dat de vorstin kwakkelt met haar gezondheid.

Ontsnapte wolf DierenPark Amersfoort dood, andere zwaargewond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geheim plan uitgelekt: dit gaat er gebeuren als Queen Elizabeth overlijdt
Sluiten