Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 7 sep 2021

Vaccineren van kinderen gaat steeds langzamer, scholen weer een corona-brandhaard

De vaccinatiegraad onder kinderen stokt. Steeds minder kinderen laten zich vaccineren tegen het coronavirus. En dat terwijl vandaag bleek dat scholen vlak na de opening alweer een corona-brandhaard zijn. Meerdere klassen zijn naar huis gestuurd.

Iets minder dan 94.000 minderjarigen kregen vorige week een prik. In de beide weken daarvoor ging het om 132.000 kinderen. En nog een week eerder, in de tweede week van augustus, zijn er meer dan 142.000 prikken gezet bij kinderen uit de geboortejaren 2004 tot en met 2009.

Vaccineren van kinderen steeds langzamer

Iedereen onder de 18 krijgt een vaccinatie met het middel van Pfizer/BioNTech. Daarvan heb je twee prikken nodig, wil je volledig gevaccineerd zijn. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tot nu toe ruim 605.000 kinderen de eerste prik hebben gehad. Dat is iets meer dan de helft van de minderjarigen die voor de prik in aanmerking komen.

Daarnaast hebben ruim 450.000 kinderen ook de tweede prik gehad. Zij zijn dus in ieder geval voorlopig klaar. Er wordt namelijk gesproken over mogelijk een derde prik.

Scholen zijn corona-brandhaard

Op dit moment vormen scholen dus een belangrijke verspreidingsplek voor het coronavirus. De scholen in het hele land zijn pas net weer open, en er ontstaan al corona-brandhaarden. Zo zijn er op verschillende plekken in het land alweer tientallen klassen naar huis gestuurd vanwege besmettingen. Dat laten GGD’en weten aan het Algemeen Nederlands Persbureau.

Ook de laatste cijfers van het RIVM bevestigen dat het onderwijs weer een belangrijke plaats van besmetting is. Van alle coronagevallen waarvan de GGD’en afgelopen week de vermoedelijke setting wisten te achterhalen, was dat in een op de acht gevallen (12,5 procent) het onderwijs of de kinderopvang. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd steeg het aantal besmettingen fors.

Meer kinderen besmet, minder pubers

Met het totale aantal coronagevallen gebeurt de laatste tijd niet zoveel. Al een hele tijd schommelt dat zo tussen de 2000 en 3000 gevallen per dag. Onder kinderen is het aantal besmettingen dus wel flink gestegen. Ook onder personeel van basisscholen (plus buitenschoolse opvang) en middelbare scholen stegen de besmettingscijfers. Onder basisschoolmedewerkers werden 209 besmettingen geregistreerd bij medewerkers, van de medewerkers in het voorgezet onderwijs testten er 102 positief. In absolute zin gaat het nog niet om heel hoge aantallen, maar het is wel een verdubbeling ten opzichte van een week eerder.

Vooral 5- tot 9-jarigen raken vaker besmet. In die categorie werden afgelopen week 1708 besmettingen gemeld, ruim de helft (56 procent) meer dan een week eerder. In de groep van 10 tot en met 14 jaar testten 2075 kinderen positief, een toename van 42 procent. Onder de allerjongsten, van 0 tot en met 4 jaar, nam het aantal geconstateerde coronagevallen met 19 procent toe tot 571.

Pubers in de leeftijd van 15 tot en met 19 jaar doen het juist goed: onder die groep nam het aantal besmettingen afgelopen week juist af. Zo noteerde het RIVM afgelopen week 1617 gevallen in deze leeftijdsgroep, een daling van 19 procent. Een mogelijke verklaring voor het verschil met jongere kinderen is dat jongeren vanaf 12 jaar in aanmerking komen voor vaccinatie. Maar daarentegen: de vaccinatiegraad stokt dus wel.

Schouten: ‘Kan geen streep zetten door onteigenen boeren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Vaccineren van kinderen gaat steeds langzamer, scholen weer een corona-brandhaard
Sluiten